Görele’de “Öğrencinin Okul Başarısında Ailenin Rolü” Konulu konferans Verildi16/10/2012 Giresun’un Görele İlçesinde Görele İrfan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Görele Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi Salonunda “Öğrencinin Okul Başarısında Ailenin Rolü” konulu seminere konuşmacı olarak katılan Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Psikolog İhsan Düşmez, “Çocukların eğitime başladıkları yer ilkokullarıdır” dedi.
Seminere Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Küçükali, Görele Esnaf Odası Başkanı Nurettin Emanet, Görele İrfan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adem Karadirek Çanakçı İlçe Nüfus Müdürü Yusuf Can, Görele Adliyesi İcra Müdürü Murat Ekinci, Okul Müdürleri, Öğretmenler, Öğrenciler ve aileleri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Adem Karadirek, “Toplumlar eğitimleriyle ilerleyip yönlerini çizebilir. Eğitimin eksik olduğu bir toplumda gelecekte olmaz. Günümüzde toplumların gelişmesinde ve ilerlemesinde sivil toplum örgütlerinin yeri ölçülemez. Bu anlamda Görele ilçemize ve bölgemize faydalı olmak için “İrfan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği” kuruldu. Amacımız duyarlı vatandaşlarımızın katılımını sağlayarak toplumsal dayanışmayı paylaşma duygularına sahip ülkemizi seven milli manevi değerlerine bağlı yetenekli gençlere öğretim hayatı boyunca destek olmak. Toplumlara üretken ve çalışkan bireyler yetişmesine katkı sağlamak. Aile ve toplum yapısına zarar veren unsurları ortadan kaldırmak için etkinlikler düzenlemek. Maddi imkanlardan yoksun olan gençlerimize barınma imkanı sağlamak.” dedi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Psikolog İhsan Düşmez, Okul hayatında eğitim denildiğinde ilk akla gelen şeyin başarı kavramı olduğunu, başarının değerlendirme ölçütü ise öğrencilerin sınav notları ve öğretim programlarına uyumu ile belirlendiğini söyledi. Düşmez, “Çocukların eğitime başladıkları yer ilkokullarıdır. Bu sebeple bu okullar hem ailelerin hem çocukların hayatında çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Çünkü çocukların başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilmeye başlanması bu dönemde gerçekleşmektedir. Günümüzde her alanda olduğu gibi eğitim alanında da oldukça yoğun rekabet yaşanmaktadır. Böyle bir ortamda aileler, haklı, olarak çocuklarından başarı beklemektedirler. Bu uğurda hemen her aile tüm fedakarlıkları yapmakta, tüm imkanlarını seferber etmektedir. Fakat bu çabalara rağmen her zaman olumlu sonuçlar alınamamakta, başarısızlık ile karşılaşılmaktadır. Peki, bunun sebepleri nelerdir? Başarının oluşumu için neler gereklidir? Tabi ki bu noktada söylenecek, başarıyı etkileyen oldukça fazla faktör vardır. Başarının oluşumunda öncelikle öğrencide bulunması gereken özellikler üzerinde durulmalıdır.
Öğrenciden kaynaklanabilecek başarı ya da başarısızlık nedenlerinin en önemlileri zeka, yetenek ve kişilik özellikleridir. Zeka ile ilgili yapılan birçok araştırmada çıkan sonuç, öğretim programlarında başarılı olabilmek için her zaman çok üstün zekaya sahip olmadığıdır. Aksine çok zeki çocukların bile başarısız olabileceği sonucu çok önemli bir tespittir. Öyleyse, var olan zeka potansiyeli doğru şekilde yönlendirilmelidir. Tabi burada sosyo-ekonomik durum, aile ortamı ve tutumları, duygusal nedenler de etkili olmaktadır. Duygusal ihtiyaçları karşılanmayan çocuklar ne kadar zeki olursa olsunlar bunu kullanamazlar ve başarısız olurlar. Bir diğer etken ise çocukların ilgi ve yetenekleridir. Yetişkinler gibi çocuklar da ilgilendikleri, sevdikleri konularda başarılı olurlar. Özellikle resim ve müzik yetenekleri ilkokul döneminde en erken ortaya çıkan özelliklerdir. Bu özelliklere dikkat edilmeli, çocuklar bu yönde geliştirilmelidir. Çocuklarda başarıyı etkileyen kişilik özelliklerinin bir kısmı doğuştan gelen özelliklerle açıklanabilirken, bir kısmı da ailenin ve çevrenin etkisi ile öğrenilen davranışlardır. Çocuğun öğrenmeye ve okumaya yönlendirilmesinde, kendine olan güveni, çevresiyle iletişimi çok önemlidir. Yapılan bir araştırma ile başarılı öğrencilerde, neşeli, kolay uyum sağlayan, sosyal, hırçın, girişken, mantıklı ve iyimser olma özelliklerinin bulunduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, başarısız öğrencilerde daha durgun, içedönük, uysal, uyumsuz, sıkılgan, kötümser veya öfkeli davranış biçimleri tespit edilmiştir. Kişilik özelliklerinin başarıya etkilerini belirtirken sosyal uyum ve iletişim konularından söz ettik. Başarıda bir diğer önemli nokta, çocuğun anadilini çok iyi biliyor ve kullanıyor olmasıdır. Sözel ifadesi iyi gelişmiş, kelime hazinesi geniş olan öğrencilerin, iletişimde ve sosyal ilişkilerde başarılı oldukları gözlenir. Tüm bu yeteneklerin gelişmesi ailenin tutumu ve çocuğun okuma alışkanlığıyla yakından ilişkilidir. Kitap okuma alışkanlığı olan çocukların, öğrenmeye, araştırmaya ve çevreye ilgisi artar. Başarının oluşumunda çocuğun öğrenmeye yönlendirilmesinin (motivasyon) çok önemli bir etken olduğunu söylemeden geçemeyiz.” Haber - fotoğraf : Bekir Öztürk /ÇAVUŞLU HABER |
3206 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |