• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

HÜSEYİN AVNİ ALPARSLAN (AYRILIK DAVULU) ( Hayrettin GÜNAY ın köşe yazısı )
MİSAFİR YAZAR
misafiryazar@cavuslu.org
HÜSEYİN AVNİ ALPARSLAN (AYRILIK DAVULU)
10/12/2010

Adı ilimizle özdeşleşmiş ozanımız, ressamımız, bestecimiz, kemençecimiz...var. Bunlar ortaya koydukları yapıtlarla duyuruyorlar adlarını. Yazın alanında;ozan, öykücü, eleştirmen, denemeci, fıkra-söyleşi-günlük...yazarı olarak ünlenmiş genelde ilimizin yetiştirdikleri. Romanda hiç yokuz (ilimizi  konu edinme açısından). Bu daldaki kısırlık Doğu Karadeniz için   de geçerli.
Tiyatroda da iyi sayılmayız nicelik açısından.
Bu türe gönül veren iki ad var:Şaban Karakaya, Fahri Şirin.
Fahri Şirin 1952   Görele doğumlu. İlk öğrenimini Çavuşlu'da, orta öğrenimini Adana'da, Trabzon'da yapmış. 1974'te İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitiren Fahri Şirin, İzmir Amerikan Kültür Derneği'nde tiyatro eğitimi de almış.
İlimizdeki çeşitli okullarda yöneticilik yapan Şirin'in bir dönem Çavuşlu Belediye Başkanlığı  yaptığını   da biliyoruz.
Eğitimcilik yıllarında çalıştığı kurumlarda nice Öğrencisiyle yazdığı oyunlarda sahne duyarlılığı yaşayan Şirin'in Görele işgal yıllarını anlatan HARŞIT İSİMSİZLERİ   adlı oyunu Kültür Bakanlığı'nca da     yayımlanmıştır.
Konularını yöremizden seçen yazar Osman Ağa, Harşıt İsimsizleri yapıtlarında tarihimizin bir dönemini yansıtırken günümüz insanına da çağrışımlarla, göndermelerle ışık tutmaya çalışır.
Yazar son yapıtında az işlenmiş, az çalışılmış, gündeme az getirilmiş çok önemli bir adı  oyunlaştırmış:Hüseyin Avni Alparslan'ı. Sakarya şehidi Tirebolulu Binbaşı Hüseyin Avni Alp Arslan Bey'i. Kurtuluş Savaşı'na iki gönüllü alayla katılan Giresun'un 42.Alay Komutanı  Hüseyin Avni Alparsan'ı...
Tirebolulu Hüseyin Avni Alparslan 1876 doğumlu. Şehit düştüğü tarih:30.08.1921.
Salt asker değil Hüselin Avni Alparslan.O yılların bir çok  subayı gibi eli  kalem tutan bir aydın, Mustafa Kemal, Ömer Seyfettin kuşağı. Türkçeci,Türkçü, yazar...
Dergilere, gazetelere yazılar gönderen askerlik görevi dışındak  zamanını okumaya, araştırmaya, yazmaya ayıran bir aydın. Yöremizin  ekinsel değerlerini yazıya dökmeye çalışan duyarlı bir kalem. Dilimizin Osmanlıcacıların elinde hırpalandığını gördükçe dil özleşmesine katkı veren, kendi köklerimizle eklerimizle Türkçe sözcükler türeten bir dilci, Otçu Göçü'nü ilk yazan araştırmacı...
Hüseyin Avni Bey'in yaşamını, çalışmalarını İsmail Hacıfettahoğlu(Atlas Yayınları, baskı, 2003)  kitaplaştırmıştı.
Fahri Şirin bu son çalışmasıyla bu unutulmaz, önemii adı sahnelere taşıyacak, Şirin'in oyunu üç perde. Otuz altı kişisi var oyunun.
Olaylar Doğu Karadeniz'de Rus işgali yıllarında geçiyor. Görele, Bayburt, Trabzon oyunun coğrafyasını oluşturuyor.
1916-1918 yıllarının Görelelileri günlük yaşamlarının zorluklarında uğrarlar işgale, İşgal olumsuzlukları, bozulan yaşamın daha da çekilmez oluşu, dirençli kişilerin öncülüğünde ayağa kalkış oyunun ana çatısı. Kişilik çatışmaları, bireysel kaygı çatışmaları,Türk-Rus-Ermeni   çatışmaları oyunun eksenini besleyen damarlar.
Fahri Şirin'in sahne dili akıcı; konusuyla, oyunun çevresiyle uyumlu. Yerelliğe düşmeden Görele ağzını çok başarılı yansıtmış. Yerel sözcüklerden çok bunu deyim, tümce anlayışıyla  yansıtmış. Uygun yerlerde yerel şiir dilinden   de yararlanmış.
Yarattığı kişiler abartılı değil, olağan, bizden biri. Konuşmalar duru, yalın. Duy-gular, düşünceler, iletiler doğal konuşma içinde felsefe, sanat yapmadan verilmiş.
Hüseyin Avni Alparslan'ın   yaşamında iki önemli dönem var: Biri Doğu Karadeniz işgalini   de içine alan Doğu Cephesi  dönemi, öteki  Sakarya, 42.Alay dönemi.
Fahri Şirin   bu oyununda ilk dönemini   yansıtmış.
Yapıtı kitaplaşma süreci öncesi dosya biçimindeyken okumuş, beğenmiştim. Kitaplaştıktan sonra  da okudum bir solukta.
Giresunlu oyun yazarı olarak selamladığım Fahri Şirin'den Hüseyin Alparslan'ın son dönemini  de yazmasını bekliyorum. Başka çalışmaların yanında...
 
yazar: Hayrettin GÜNAY / www.yesilgiresun.com.tr
  
1993 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam246
Toplam Ziyaret4279923
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams