• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Nihat ÖZTÜRK
nozturk@hotmail.com
Ayten ve fındık
24/08/2016
20/08/2016
                        
 
            Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Milyon Kere Ayten şiirini bilirsiniz. Biz bu mevsimde bu şiiri Milyon Kere Fındık diyerek gündelik hayatımıza uyarladık.
 
            Şair Aytenli içkiler içip sarhoş oluyormuş. Denizin rengi hoşuna gitmiyorsa biraz Ayten sürüyormuş, güzelleşiyormuş. Şiirler yazıyormuş, şarkılar söylüyormuş Ayten üstüne…
 
            Şairin saati her zaman ya Ayen’e beş varmış ya da Ayten’i beş geçiyormuş. Mevsimlerden Aytenmiş, günlerden Aytenertesi.
 
            İki kere iki dört, elde var Ayten diyen Ümit Yaşar Oğuzcan’dan mevsim dolayısıyla fındığa uyarladığımız mısraları şöyle düzenlesek çok mu haksızlık etmiş oluruz?
 
            Fındıklı içkiler içiyor sarhoş oluyorum. Hoşuma gitmezse doğanın rengi, biraz fındık sürüyorum güzelleşiyor. Şiirler yazıyorum, türküler söylüyorum fındık üstüne… Saatimiz her zaman ya fındığa beş var ya da fındığı beş geçiyor. Mevsimlerden fındıktayız, günlerden fındıkertesi. Ve iki kere iki eder dört, elde var fındık…
 
            Böylece uzayıp gider Ayten’le fındığın ortak öyküsü.
 
            Gerçekten de bu günlerde her şeyimiz fındık. Yatıyoruz fındık, kalkıyoruz fındık. Yediğimiz içtiğimiz, sustuğumuz konuştuğumuz fındık. Biz bu yazıyı yazarken fındıktayız, siz okurken fındıktasınız.
 
            Bölgemizde kutsal günlerin, kutsal mevsimlerin büyüsü yaşanıyor. Gözünüzün gördüğü her karış toprakta fındık var. Ve yine her santim toprakta fındıkçının ayak izi var.
 
            Dünyanın her yerinden, Türkiye’nin her köşesinden milyonlarca insanı bu topraklara çeken manevi bir güç fındık… Fındık mevsimi geldiğinde köyünü kasabasını ziyaret etmeyi ibadet sayan insanlarımız akın akın memleketlerine geliyorlar. Fındık dışında bir başka etkenin bu kadar insanı bu kadar zahmetli bir iş için bir araya getirebileceğini düşünebilir misiniz? 
 
            Çoğu insanımızın masrafını bile karşılamayan fındık şairin dediği gibi bir aşk olmalı. Şairin Ayten’i neyse Giresunlunun fındığı da o.
 
            Peki fındığı böylesine kutsal kılan değer nedir? Olayın biraz da kültürel boyutuna bakmak gerek. Bunun için de 2005 yılında Geçmişten Günümüze Fındık isimli kitabın yazarı gazeteci Murat Taşkın’ın derlemelerinden yola çıkarak geçmişten günümüze fındığın kutsiyetini öne çıkartan bir gezinti yapalım.
 
            Fındığın M.Ö. 29. yüzyılda Çin’de yetiştirildiğini, göçler vasıtasıyla Orta Asya’dan Kuzey Anadolu’ya geldiğini ve dünyaya buradan yayıldığını öğreniyoruz.
 
            Tarihte kutsal meyve olarak geçen fındık eski Türklerin dini hayatlarında da yer bulmaktadır. Başka milletlerin de kutsal saydığı fındık için Tanrının nurunun ilk defa fındık ağacına indiği rivayet edilir.İngilizlerin Noel sofralarında fındık bulundurmaya özen gösterdikleri, sofrayı fındık dallarıyla süsledikleri,İtalyanların fındık çeşitlerine ermiş kişilerin adını verdikleri ifade ediliyor.
 
            Yunan Bereket ve Ticaret Tanrısı Hermes’in asası fındık dalındandır. Eski Yunanlıların Mezopotamya’da İranlılarla yaptıkları savaştan dönerken Trabzon’la Giresun arasında bir yerden fındık götürdükleri ve bu meyveye Pontus cevizi anlamına gelen Kerta Pontika dedikleri belirtiliyor.
 
            Yağ Taşı ve Buğu Tekin efsanelerinde fındık ağacı kutsal olarak gösterilmiştir.
 
            Karadeniz’den ilk fındık ticaretini 1403 yılında Cenevizlilerin İstanbul üzerinden yaptığını biliyoruz. Osmanlı’nın son dönemlerinde yaklaşık 22 bin hektar fındıklık vardı ve 1737 yılında yapılan bir anlaşmayla Fransa’ya fındık satışı yapılmıştır.
 
            Cumhuriyetten sonra 6 Şubat 1925 de çıkarılan 407 sayılı kararname ile Ordu,Giresun ve Trabzon fındık üretimi kapsamsına alınmıştır.
 
            Bu kısa bilgilerden sonra son söz şu olmalı: Herkese kolay gelsin.            
 
NOT : Sitemizde yayınlanan köşe yazılarından yazarların kendileri ve yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yorumu ekleyen kişi kimliğini gizlemesi durumunda yapılan yorumlar onaylanmamaktadır. Köşe yazılarından ve yazılan yorumlardan www.cavuslu.org  - Çavuşlu  Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz   


2397 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FINDIĞIM 3 DOLAR - 21/09/2018
FINDIĞIM 3 DOLAR
FINDIĞIN FİYATI BELLİ DEĞİL - 02/08/2018
FINDIĞIN FİYATI BELLİ DEĞİL
YENİ SİSTEM VE GİRESUN’UN BEKLENTİLERİ - 28/07/2018
YENİ SİSTEM VE GİRESUN’UN BEKLENTİLERİ
HEMŞERİ DERNEKLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ - 18/06/2018
HEMŞERİ DERNEKLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ
AHMET KAÇAR GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ - 25/05/2018
AHMET KAÇAR GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
GÖRELE DE YAPABİLİR - 08/05/2018
GÖRELE DE YAPABİLİR
DEMİRYOLU TRABZON’A BAĞLANIYORMUŞ - 27/04/2018
DEMİRYOLU TRABZON’A BAĞLANIYORMUŞ
YIKILAN TARİHİ KEMER KÖPRÜ - 14/04/2018
YIKILAN TARİHİ KEMER KÖPRÜ
İLÇELERE DOĞALGAZ NASIL GELİR? - 09/03/2018
İLÇELERE DOĞALGAZ NASIL GELİR?
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi37
Bugün Toplam337
Toplam Ziyaret4276414
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams