• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Ali Zafer TOPŞİR
aztek0606@hotmail.com.tr
ÇEŞME-SOFRA VE CAMİ KÜLTÜRÜ
02/09/2012


Türklerin günümüze kadar gelen eserleri arasında yer alan çeşmeler dikkat çekicidir. İbadet için insanların daima abdest almak ihtiyacını hissetmeleri suya ve çeşmelere çok ehemmiyet verilmesine sebep olmuştur.Çeşme başlarında günlük işler konuşulup ve karara bağlanır olmuştur.  

Türk kültürünün ölümsüz aşk hikayelerinden; Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin, Aşık garip, Hurşit ile Mahmeri gibi aşk hikayeleri hep bir çeşme başında boy atmış ve filizlenmiştir. Çeşmeden akan sevda suyu ile yoğrulan sevda hamuru ölümsüz aşk hikâyelerini ortaya çıkarmıştır. Aynı şekilde bizim bilmediğimiz ve duymadığımız daha nice aşk hikâyeleri bu çeşme başlarında başlamış ve sonsuza kadar devam etmiştir.       

Çeşme başlarında başlayan bu aşk hikâyeleri birer ayrılık ve acı çekme hikayeleri olsa da bir kısmı sevdalıların kavuşmasıyla sonuçlanmıştır. Bu sonuç yeni bir kültür oluşturmuştur. Bu kültürde sofra kültürüdür.

Anadolu’nun Avrupa Asya ve Afrika kıtalarının kavşak noktası olması yemek kültürüne de yansımıştır. Orta Asya’nın et ve mayalanmış süt ürünleri Mezopotamya’nın tahılları Akdeniz çevresinin sebze ve meyveleri ile Güney Asya’nın baharatı birleşerek zengin bir yemek kültürünün doğmasını sağlamıştır.

Türk sofrası yuvarlak masa olup herkesin eşit ve özgür olduğu ilk aile alanıdır. Sofrada sadece yemek yenmez, ailenin işi ve geleceği planlanır. Sofradan kalkan yapılan plan doğrultusunda günlük işine başlar zorunluluk olmadıkça da ailenin hiçbir ferdi ayrı bir yerde yemek yiyemez ve sofradan hiçbir kimse herhangi bir nedenle kalkamaz.

Türklerin İslamlaşma sonrası toplandığı en büyük alan çeşme ve sofradan sonra mescitler ve camiler olmuştur. Tıpkı sofradaki gibi camide’ de herkes özgür ve eşittir kimsenin özel bir yeri yoktur.

Kuba mescidinden başlayan özgürlük mescitleri insanların toplandığı, eğitildiği ve işlerini kararlaştırdığı bunun yanında da namazlarını kıldıkları yerler olmuşlardır. Zamanla çeşmeler ve camiler birer mimari eserler olmuşlardır. Selçuklu devrinin en güzel çeşmesi Sivas Gök Medresedeki çeşmedir (1271). Yine Selçuklulardan kalma Sahi bata Camii ve Afyon Çay Medresesindekiler devrin en önemli çeşmelerindendir. Yine suyu aziz bilen Osmanlı, çeşmelerle şehirlerini süslemiştir. Bazı çeşmeler öylesine bir “sanat eseri”dir ki, bu eserlerin yalnızca bir ihtiyacın ürünü şeklinde algılanması mümkün değildir. Osmanlı, suyun kıymetini de, hikmetini de anlamış ve bu anlayışla bir “su kültürü” oluşturmuştur.

Günümüzde ise çeşme kültürümüz tamamen yok edilmeye doğru gitmektedir çeşmeler sadece bazı köylerde ve çobanların kullandığı çoban çeşmeleri kalmıştır. Bunlarda mimari yapıdan yoksun özünü kaybetmiş ve görünümleri hiçbir şeyi ifade etmeyen yapılardır. Sofra kültürümüz zaten özünü hemen hemen kaybetmiş durumdadır. Camilerimiz ise hak getire. Osmanlı ve Selçuklunun kötü kopyası betonarme camiler süslü birer gösteri merkezlerine dönüştürülmüş, namaz kılma görevi dışında kapıları kilitli mahzenler gibi durmakta olup kendisini gerçek işlevine kavuşturacak elleri beklemektedir.

Bu gün üretilen bina mimarimiz ise hiç de iç açıcı değildir. Doğusuyla Batısıyla ülkemizde tüm binalar hava alanları gibi birbirine benzemekte ve kendi ellerimizle Anadolu şehirler mimarisini yok edip gitmekteyiz. Nerede Mardin’ in, Kayseri’nin, Giresun’un meşhur konakları nerede Ankara ve Safranbolu evleri ve daha niceleri.            

Ali Zafer TOPŞİR

Sitemizde yayınlanan köşe yazılarından yazarların kendileri ve yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yorumu ekleyen kişi kimliğini gizlemesi durumunda yapılan yorumlar onaylanmamaktadır. Köşe yazılarından ve yazılan yorumlardan www.cavuslu.org  hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.



1902 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HİLTON (9. VE 10. KOĞUŞ) - 09/03/2014
HİLTON (9. VE 10. KOĞUŞ)
KINALI KOÇLAR - 02/03/2014
KINALI KOÇLAR
SIRADAKİ GELSİN… - 23/02/2014
SIRADAKİ GELSİN…
ARAÇLARDA YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ - 25/01/2014
ARAÇLARDA YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ
MANİFESTO - 12/01/2014
MANİFESTO
GİRESUN’DA SAADET PARTİSİ - 28/12/2013
GİRESUN’DA SAADET PARTİSİ
KEDİ PENÇESİ - 22/12/2013
KEDİ PENÇESİ
ANADOLU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ - 15/12/2013
ANADOLU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ
MÜCADELE BENİM HAYATIMDIR: NELSON MANDELA - 08/12/2013
MÜCADELE BENİM HAYATIMDIR: NELSON MANDELA
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam1073
Toplam Ziyaret4277150
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams