19/08/2012
Çöplüğün dramatik bir yanı var ki, çok az kişi bilir; çaresiz kalmışların geçim kapısıdır. Kedi-köpek ve kuşlar hâttâ kimi garibanlar yiyecek ekmeklerini, kimileri de metalini, camını, kağıdını,plastiğini ayrıştırarak, ekmek parasını bu çöplüklerden çıkarıyorlar…
Ama sonuçta çöp, şehirleşmeyle gelen sorunların en pis olanıdır.
Alaturka umursamazlığımız nedeniyle yakın bir gelecekte kendi çöpümüzde boğulacağız. Bu artık görünür oldu.
Yöneticiler de bunu görmüşler ki, çırpınmaya başladılar. Çöpü kendilerinden uzaklaştırmak için “Katı Atık Bertaraf Tesisi” adında bir şeyi kuracakları yer arıyorlar.
Bu yorum benim değil, halk böyle anlıyor. Nedeni de, sorumluların halktan uzak durmaları ve onun dilinden konuşmamaları.
Halkın yüzde yüzü bu merete “çöp” derken, “katı atık” kibarlığı da nereden çıktı..? Neden İran’la Arap’ın bertaraf ve tesis gibi sözcükleri kullanılıyor? Şuna “Çöp Yok Etme Deposu” denilerek, amacı baştan açıklayan bir ad seçilemez miydi?
Yapılacak işin çıplak anlatımı şu: ‘Şehirlerin pisliğini kırsala taşımak’.
Ve acaba niye inatla Görele..?
Açın Giresun haritanızı, pergelinizin ayağını da Eynesil-Pirazizaralığının üçte ikisi kadar açın. Piraziz ve Eynesil’i merkez alarak il kara parçasının ortasına geniş birer yay çizin. Planınızı uygulama yerini iki yayın sınırladığı coğrafya içinde aramak en akılcısı ve kârlısı olmaz mı?
Anadolu’daki yerleşim alanları arasında kilometrelerce ıssız ve düz yer bulmak kolaydır. Oysa sarp Doğu Karadeniz’de sıfır noktasından dağ geçitlerine kadar dağınık yerleşim, yani sıkıntı var.
İyi de, kurulmasın mı?
Elbet kurulmalı, ama önce ‘emir demiri keser’ tavırlarına girip halkı küçümsemeden, ilişkiyi muhtarlarla sınırlamadan ne yapılacağı konusunda halk bilgilendirmeli, bir çöp farkındalığı yaratılmalı ve çözüm üretme aşamasına halkın da katılması mutlak sağlanmalıdır.
Meram edilirse, çöp ve bu proje konusunda bir günde halkı bilgilendirmek mümkündür.
Nasıl mı? İlkokul,ortaokul ve lise öğrencileri üzerinden ana-babalara ulaşarak…
Çöp her yerde ve artık yaşamsal bir tehdit olmasına rağmen eğitim programlarına hâlâ giremedi. İlk uygulama,depo yapımı düşünülen bölgede, ön hazırlığı iyi yapılmış ve tam güne sığdırılacak bir eğitimle bütün sınıflarda çöp konusu enine boyuna tartışılmalı, çocuklar tartışmanın aktif tarafı olmalı ve sonuçta halka idarenin projesinin ne olduğu konusunda kısa ve onun anlayacağı türden bir bilgi notu ulaştırılmalıdır.
Sahi Katı Atık Bertaraf Tesisi ile siz ne yapacaksınız?
1- Şehirlerin pisliğinden, kırsala taşıyarak kurtulmak, yani sadece depolamak mı?
2- Taşıyıp orada yakmak mı? (Batı’da bu işlemle elektrik ve su buharı üretiliyormuş.)
3- Taşıyıp orada ayrıştırarak gelir elde etmek ve geri kalanı yakıp küllerini yollarda dolgu maddesi olarak kullanmak mı? (Batıda yapılan..)
Yapılacak iş halka dürüstçe açıklanmalı.
Ve son söz: Kedi gibi, yapıp üstü örtülecekse, vazgeçin!
Yazar: Azmi GÜLSOY
E-mail: gulsoyazmican@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan köşe yazılarından yazarların kendileri ve yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yorumu ekleyen kişi kimliğini gizlemesi durumunda yapılan yorumlar onaylanmamaktadır. Köşe yazılarından ve yazılan yorumlardan www.cavuslu.org hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.