• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Ali Zafer TOPŞİR
aztek0606@hotmail.com.tr
AFET RİSK HARİTASI VE AFET YÖNETİMİ
12/11/2011

 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi. Ona yakın ilin etkilendiği ve binlerce insanın hayatını kaybettiği asrın felaketi. Yaşanan felaket karşısında yetersiz kalan dönemin afet yönetimi eleştiri oklarının hedefindeydi. Daha sonra; Çankırı, Bingöl, Ağrı, Pülümür, Erzurum, Denizli, Elazığ illerinde orta şiddetli olmasına rağmen, can kayıplarıyla sonuçlanan depremlerini yaşadık. Yıl 2011 Van Depremleri. Afet yönetimi açısından ağır eleştirilen Marmara Depreminin sadece bir sokağı kadar yıkımın yaşandığı, Van Depreminde yaşanan koordinasyonsuzluk gösteriyor ki, bu süreçte afet yönetimi açısından pek mesafe kat edilememiş. Sadece afet yönetiminin tek merkezden sağlanması için; Başbakanlık bünyesindeki Acil Durum, İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma ve Bayındırlık Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüklerinin birleştirilerek Afet Acil Durum Başkanlığı kurulmuş.

Van’da oluşturulan kriz yönetim merkezinde, daha önceki depremlerde görev yapmış, bu psikolojiyi yaşamış, AKUT gibi ekip çalışması yapabilen, yetkin bir afet yöneticisi göremedik. Sağlıkla ilgili konuları sağlık bakanı, eğitimle ilgili konuları milli eğitim bakanı açıklar. Fakat bölgeye giden bakanlar yaşanan afetin her alanıyla ilgili açıklama yaptılar. Oysa gerek açıklamalar, gerek arama kurtarma ekiplerinin koordinasyonu ve yardımların dağıtımı Afet Acil Durum Başkanlığının yönetiminde yapılmalıydı. Dolayısıyla bilgi kirliliği ve dağınıklığın da önüne geçilmiş olurdu. Kaldı ki Afet Acil Durum Başkanlığı da bunun için kurulmamış mıydı?

Daha önce yaşanılan depremlerden kazanılan tecrübelerin kış koşullarının çadırlarda geçirilemeyeceğini göstermesine rağmen, hala çadır kentler kuruluyor. Marmara Depreminde kullanılan konteynırlar yaşanacak yeni afetlerde kullanılmak için, risk taşıyan veya nakliye işlemlerinin kolaylığı da düşünülerek demir yolu ile ulaşımın sağlandığı belli bölgelerde muhafaza edilmeliydi.

Kaldı ki Konteynırlar genelde 36 metre kare genişliğinde, içersinde bir ailenin barınması için gerekli donanımı bulunan, kurulumu ve nakliyesi kolay hazır bir yapıdır. Ancak bu süreçte eski adıyla Afet İşleri Genel Müdürlüğünün kurumsal hafızası yok edildiğinden, halen boşta duran 650 konteynır atıl bir durumda Batman’da bekletilmektedir. Bölgeye giden bakanlar bile güvenli oldukları için konteynırlarda kalmaktadırlar.

Öncelikle şu nokta bilinmelidir ki, afetle mücadelenin amacı yangını söndürmek değil, yangının çıkmasını önlemektir. Dolayısıyla afet öncesi önlem ve hasarları en asgariye indirmek, türlerine göre afet oluşumundaki trendleri, afetin etkilerini, oluş sıklıklarını ve bölgesel dağılımlarını dikkate alarak oluşturulacak bütünleştirilmiş Türkiye Afet Risk Haritası, ivedilikle yapılmalıdır. Böylece güncelliğini kaybetmiş olan Türkiye Deprem Haritası yeniden yapılmış olacaktır. Kurulacak yeni şehirler ve imara açılacak araziler planlanırken, mutlaka afet risk haritası baz alınmalıdır. Ayrıca afet risk haritalarında yapılaşmaya uygun olmayan arazilerin kimlere ait olduğu önceden bilinmemektedir. Aksi takdirde yapılaşma bugün olduğu gibi, arazi ve bina rantına dönüşür. Afet konusu da İstanbul - Avcılar İlçesi Ambarlı Mahallesinde bilim adamları tarafından güçlendirme yapılmasına rağmen, sadece on beş gün sonra yıkılan binalarda olduğu gibi, emlakçılığa soyunmuş bilim adamlarına kalır.

Depremin enkazını kamyonlarla taşıyarak ortadan kaldırabilirsiniz. Fakat daha önemlisi insanların beyninde oluşan enkazları, yani travmaları ortadan kaldırabilmektir. Bunun içinde Afet Acil Durum Başkanlığı kendi bünyesinde istihdam edeceği psikologlar veya hizmet satın alımı yoluyla tesis edeceği destek hizmetlerini, Van’daki anneler başta olmak üzere bütün afetzedelere biran önce sunmalıdır. Binaları yenilemek için değil, sadece ve sadece insanımızı yaşatmak için, afetle mücadele.

Saygılarımla.

Ali Zafer TOPŞİR

 



 

 



 

 



 




2545 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HİLTON (9. VE 10. KOĞUŞ) - 09/03/2014
HİLTON (9. VE 10. KOĞUŞ)
KINALI KOÇLAR - 02/03/2014
KINALI KOÇLAR
SIRADAKİ GELSİN… - 23/02/2014
SIRADAKİ GELSİN…
ARAÇLARDA YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ - 25/01/2014
ARAÇLARDA YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ
MANİFESTO - 12/01/2014
MANİFESTO
GİRESUN’DA SAADET PARTİSİ - 28/12/2013
GİRESUN’DA SAADET PARTİSİ
KEDİ PENÇESİ - 22/12/2013
KEDİ PENÇESİ
ANADOLU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ - 15/12/2013
ANADOLU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ
MÜCADELE BENİM HAYATIMDIR: NELSON MANDELA - 08/12/2013
MÜCADELE BENİM HAYATIMDIR: NELSON MANDELA
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam1071
Toplam Ziyaret4277148
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams