• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Hasan KAMİLOĞLU
kamiloglu15@hotmail.com
SU..
31/03/2011

Acaba günlük yaşamımızda ne kadar su tüketiyoruz? Hiç dikkat ettinizmi….? Sabah kalkıp, yüzümüzü yıkama faslı ile başlayıp gece yatağa girene kadar kullandığımız su miktarı ne kadar? Hiç dikkat etmeyiz. Çeşmeden akan su bizim en doğal hakkımızdır. Nasılsa ay başında faturası gelecek ve ödeyeceğiz. Faturaları ödediğimiz oranda suyu kullanabiliriz. İş bu kadar basit mi acaba?

Bir bardak suyun oluşumu için geçen evreler nelerdir. İlkokul konularımız arasında doğal çevrimi anımsarız. Su  buharlaşır, atmosfere yükselir, yoğunlaşır yeryüzüne düşer. Denizlere veya göllere taşınır, yeniden buharlaşır… En basit şekli ile bu evreleri geçirir su.

Dünyanın %70 inden fazlası su ile kaplıdır. Ancak bu suyun çok az kısmı kullanılabilir.. Kullanılabilir olan bu kısmın ise çok daha az olan miktarı ise içilebilirdir.

 

Su savaşları senaryolarının hayal unsuru olmadığı artık aşikar.  Geleceği şekillendirecek en büyük doğal kaynaklardan birisidir su ve su kullanımı.

 

Yaşadığımız çağda su kaynakları artık küresel boyutlarda önemli sorunlarla karşı karşıyadır.; dünyanın pek çok yerinde sel felaketleri yaşanmakta; su kalitesi hemen her ülkede hızla bozulmakta ve bu sorunlar, sosyal ve ekonomik açıdan zincirleme pek çok soruna da neden olmaktadır. Bu sorunların en önemlisi ekosistemlerdeki yaşamın sürdürülebilirliğinin tehdit altında olmasıdır.

Ülkemizin su kaynakları da hızlı nüfus artışı ve endüstriyel gelişim, artan tarımsal üretim ve kirlilik unsurlarının baskıları altındadır. Havzalarımız aynı zamanda, su yönetimi açısından kurumsal, yasal, yönetsel ve sosyo-ekonomik unsurlar ile birlikte, planlama/karar verme sürecinde gözetilen politikalardan etkilenmektedir

Ülkemizdeki hızlı nüfus artışının yol açtığı gıda ve bunun sonucu olarak sulama gereksinmesindeki artışın yanı sıra, sosyo-ekonomik kalkınmanın gereği olan hızlı kentleşme ve sanayileşmenin su sağlanımına yönelik olarak getirdiği istem giderek yoğunluk kazanmaktadır.

Ülkemizdeki yerüstü ve yeraltı su kaynakları ile ilgili ekonomik potansiyelin sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çevresel etkiler dikkate alınarak geliştirilebilmesi, sosyo-ekonomik gelişmede de sürekliliğin sağlanması açısından önem taşımaktadır. Sürdürülebilir su yönetimi politikalarının uygulanabilmesi ise; su üretimi ve tüketimi ekseninde hukuksal ve kurumsal yapılar, kurumlar arasındaki eşgüdüm, katılımcı yönetim, hakça paylaşım, eğitim, kültür, araştırma-geliştirme ve uygun teknolojilerin seçimi ile doğrudan ilişkilidir.

Diğer yandan, su hizmetleri yönetimi üzerine geliştirilen küresel politikalar sonucunda, çokuluslu su şirketlerinin sektördeki ağırlıkları ve politika belirleme güçleri giderek artmaktadır. Suyun ekonomik bir meta olduğu ve su yönetiminde kamu ağırlığının azalması ve piyasa mekanizmalarının daha etkin olması şeklindeki uluslararası politik yaklaşımlar ağırlık kazanmaktadır.

İklim değişimi senaryolarının etkili biçimde tartışıldığı bu süreçte, su yönetimi konusunda uluslararası politikaların ulusal çıkarlarımız ve toplumsal gerçeklerimiz ışığında değerlendirmeye alınarak tartışılmasına gereksinme vardır. Bunun yanı sıra, AB‘ye giriş sürecinde Türkiye‘deki yapısal düzenlemelerin su kaynakları yönetimi ve su hizmetleri yönetimi alanlarında ortaya çıkaracağı yeni kurumsal yapılar ve yönetim politikaları, ülke ve toplum çıkarlarımız açısından ele alınarak incelenmelidir.  

(Dünya su gününü (22 Mart) kutladığımız  (!)  bu  günlerde uyarı olsun mahiyetinde  yazıyorum... Başkada bir amacım yoktur vallahül_azim.)

  (TMMOB 2.SU POLİTİKALARI KONGRESİ-2008 duyurusundan alıntılanmıştır.)



2170 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ORMAN - 10/04/2017
ORMAN
Doğan Güneşe Sevinebilmek - 04/09/2016
Doğan Güneşe Sevinebilmek
Babalar en kutsal varlıklar olan Annelerin gölgesinde kalan gizli kahramanlardır! - 18/06/2016
Babalar en kutsal varlıklar olan Annelerin gölgesinde kalan gizli kahramanlardır!
KİRLENME... - 12/01/2016
KİRLENME...
AVNI YÜCEL HOCA - 07/01/2016
AVNI YÜCEL HOCA
Bu Dünyadan Lütfi TORÇUK Diye Bir Yürek Sevdalısı Geçti - 07/02/2014
Bu Dünyadan Lütfi TORÇUK Diye Bir Yürek Sevdalısı Geçti
MARTI - 12/03/2013
MARTI
ULUHAN’A YOLCULUK... - 13/11/2012
ULUHAN’A YOLCULUK...
SARIÇAM (Pinus silvestris ) - 28/10/2012
SARIÇAM (Pinus silvestris )
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi36
Bugün Toplam401
Toplam Ziyaret4276478
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams