• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

MÜFTÜ TÜRKMEN'DEN KURBAN UYARISI

08/11/2010

 Görele Müftüsü Enver Türken yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle kurbanlıklarda nelere dikkat edilir hususunda açıklamalarda bulundu.

Kurbanın sözcükte ‘’yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey’’ dini bir terim olarak, ‘’ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şarları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan’’ anlamına geldiğini söyleyen Görele Müftüsü Enver Türkmen, “Ergenlik çağına giren, zengin, mukîm (yolcu olmayan) her erkek ve kadın Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür. Buradaki zenginlikten maksat; kişinin temel ihtiyaçlarından başka 80,18gr. Altın veya bunun kıymetinde mal veya paraya sahip olmasıdır. Zekâttaki zenginlik ölçüsü ile kurbandaki zenginlik ölçüsü aynı olmakla beraber, zekâtta olduğu gibi, malın artırıcı olması şart olmadığı gibi, üzerinden bir yıl geçmiş olması gerekmez. Daha önce fakirken, kurban kesme günlerinde yukarıda zikredilen zenginlik ölçüsüne ulaşan kimse,  kurban kesmekle yükümlü olur” dedi. 

       Dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilmiş hayvan türlerinin koyun, keçi, sığır, manda ve deve olduğuna da değinen Türkmen, “Ancak bu hayvanlardan kurban kesilebilir. Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve sığır manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban kesilebilir. Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurtan sonra, Sığır ve manda cinsi hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir” dedi.

       Kurban kesilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, azaları tamam, besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun olması gerektiğine de değinen Türkmen;Hayvan kesim yerine incitilmeden götürülür, kesilecek zaman kıbleye karşı ve sol tarafı üzerine yatırılır. Elinden geldiği sürece her mükellefin kurbanını kendisinin kesmesi menduptur, değilse bir başkasına vekâlet verip kestirir. Kurban sahibinin kesim esnasında orada hazır bulunması müstehaptır. Ayrıca çevre temizliği ve ekolojik dengenin korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurban kesen kimse hayvana eziyet vermemeye özen göstermeli ve keskin bıçak kullanmalıdır” dedi.   

       Kurban etinin nasıl değerlendirileceğine de belirten Türkmen, Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, birinin de evde bırakılmasını tavsiye etmiştir.  Ailenin durumuna göre etin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak toplumda muhtaçların arttığı dönemde kurban etinin çoğunun dağıtılması uygun olur” dedi.

kaynak:: www.gorelehurses.com (Kamil YILMAZ)

 



1461 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam690
Toplam Ziyaret4278725
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams