• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Dünya Fındık Dikiyor, Biz Ne Yapıyoruz?

14/2/2014

FINDIK ÜZERİNE BİLİMSEL AÇIKLAMA

 

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz,FINDIK üzerine bilimsel bir açıklama yaptı. Tüm KARADENİZ in ve Karadenizlilerin okuması gereken bir açıklamayı yayınlıyoruz.


 Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, dünya fındık üretim ve ticaretinin yüzde 72 ini elinde bulunduran Türkiye nin pazar gücünü zayıflatmak amacıyla dünyanın belli başlı bölgelerinde fındık üretim sahaları oluşturulduğunu ve bu sahaların her geçen yıl büyüdüğüne dikkat çekti.
 

Prof. Dr. Karadeniz, "Türkiye nin pazar gücü zayıflatılmak isteniyorsa, Türkiye bu noktadan sonra dikim alanlarını daraltma yoluna gitmemelidir" dedi. 
Dünyada bazı ülkelerin Türkiye nin fındıktaki tekelini kırmak için yeni dikimleri finanse ederek desteklediğini belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu konuda tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Dünya fındık dikim alanlarının son yıllarda 900 bin hektarı aştığını, Türkiye başta olmak üzere yıllardır İtalya, ABD ve İspanya da fındık tarımının geniş ölçüde yapıldığına dikkat çeken Karadeniz, dünya fındık üretiminin 1940 lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken aradan geçen süre içinde % 365 artarak son yıllarda 914447 bin ton civarına yükseldiğini belirtti. Dünya fındık üretimin % 72 ini Türkiye, % 9.3 nü İtalya, % 3.2 ni ABD, %2.3’nü İran, %3.3’ni Azerbaycan, %2.7’ni Gürcistan ve %2’ni İspanya nın ürettiğini kaydeden Karadeniz, fındık tarımına girerek hızla büyüyen ülkelerin de olduğunu dile getirdi. 

Türkiye dışında İtalya, İspanya, ABD, Azerbaycan Gürcistan, İran ve Şili nin diğer önemli fındık üretici ülkeler olduğunu belirten Karadeniz, Ermenistan, Ukrayna, Peru, Çin, Hırvatistan, Avustralya, Kırgızistan, Bulgaristan ve Romanya nın fındık dikimine devam ettiğini, Fransa nın üretim için hamleler yaptığını, üretim sahaları devamlı gelişen Gürcistan da 1995 yılında 5 bin hektar olan fındık dikim alanının 2008 yılında 12 bin hektara, 2014 yılında 12400 hektara yükseldiğini ve toplam üretimin 24700 bin tonlara ulaştığını, toplam fındık üretimi yapılabilecek nitelikteki alan büyüklüğünün ise 80 bin hektar civarında olduğunun öngörüldüğünü kaydetti. 


DÜNYA FINDIĞA YÖNELİYOR 
Karadeniz, şu açıklamalarda bulundu: "Uluslararası bir çikolata şirketi olan Ferrero, Gürcistan da Gürcülerle ortak kurduğu bir şirket 5 bin hektar alana fındık dikimi gerçekleştirmektedir. Söz konusu bu şirket bugüne kadar 2500 hektara yakın alana dikim yaptığı tahmin edilmektedir. Zira, dünyanın en büyük fındık kullanıcısı Ferrero’nun fındık üretmek amacıyla Azerbaycan ve Gürcistan a yönelmesi oldukça düşündürücüdür. 
Aynı firmanın Arjantin ve Şili de de üretime yönelik çalışmaları devam etmektedir. 1995 yılında 17 bin hektar olan ve 7 bin ton fındık üreten Azerbaycan da fındık alanı 2008 yılında 22 bin hektara, üretim ise 15 bin tona, 2014 yılında üretim alanı 23768 hektara, üretim miktarı ise 29624 bin tona ulaşmıştır. Azerbaycan ın önümüzdeki yıllarda üretimini 60-70 bin tona çıkarması bekleniyor. 
Fındık üretimi, eski üretici ülkeler olan İtalya, İspanya ve ABD de 1995-2007 yılları arasında sabit kalırken, hatta İspanya da kısmen azalış gösterirken, Gürcistan ve Azerbaycan da artması dikkatleri çekmektedir. Şili de 25 yıl önce başlayan fındık üretiminde mevcut fındık alanları 12 bin hektara ulaşmıştır. Bu miktarın kısa vadede 50 bin hektara ulaşması hedeflenmektedir. 
50 bin hektar fındık alanından ortalama 150 kg hesabıyla 75 bin ton, 200 kg hesabıyla 100 bin ton fındık alınabilir. Bu da, Türkiye nin yakın bir gelecekte İtalya dan sonra en güçlü rakibinin Şili olacağı anlamına gelmektedir. Şili nin yanı sıra bazı Güney Amerika ülkeleri de fındık dikmeye devam etmektedir. Şili de fındık tarımı tamamen modernize usullere ve sulama sistemleri ile birlikte kurulmaktadır. Mekanize tarımın uygulandığı bu ülkede fındık üretim maliyetleri 1 doların altındadır. Dolayısıyla, gerek Avrupa da gerek ABD de ve gerekse Şili de maliyetlerin düşük olması, dünya pazarlarında yüksek maliyetlerle ürettiğimiz fındığın pazarlanmasını güçleştirmektedir. Bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak Türkiye nin acil bazı tedbirleri alması gerekmektedir.
 FINDIK ALANLARINI DARALTMAYALIM 
Türkiye nin ise gelecekte fındıkta pazarlama sorunlarıyla karşı karşıya kalmaması için üretim maliyetlerini azalmak ve üretilen fındığın tamamını satabilecek politikaların acilen devreye sokulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, şu önerilerde bulundu: "Maliyeti düşürücü politika geliştirmediğimiz takdirde Türkiye, yakın bir gelecekte ürettiğinin belki de çoğunu satamayacaktır. Zira, en büyük fındık üreticisi ülke olan Türkiye aynı zamanda en pahalı maliyetle üretim yapan tek ülke konumundadır. Hızla fındık dikimine yönelen ülkelerin dış pazarlarda şansı giderek yükselmektedir. 
Çünkü bu ülkelerde üretim maliyetleri Türkiye ye kıyasla çok daha düşüktür. Bu ülkelerde fındık ocakları daha genç, verim de daha yüksek. Bu durum, bu ülkelerin rekabette ellerini güçlendirmektedir. Bu durumun devam etmesi halinde, Türkiye nin dış pazarlarda rekabet şansı her geçen yıl daha da zorlaşacaktır. Fındık çikolatanın en iyi dostudur. Çikolata üreticisinin fındıktan vazgeçebilmesi çok zor gözüküyor. 
Öyleyse, maliyetleri düşürücü parametreleri devreye sokarak, düşük maliyetli fındık üretimi ile dünya fındık ticaretine yön vermeye devam edelim. Türkiye dünya fındık üretiminin yüzde 72 ni elinde tutmaya devam etmelidir. Bu da, bugün itibariyle dünya fındık dikim alanlarının dondurulması suretiyle mümkün olabilecektir. 
Şayet, Türkiye dışında diğer ülkelerde fındık dikim alanları genişliyorsa, diğer bir ifade ile, Türkiye nin pazar gücü zayıflatılmak isteniyorsa, Türkiye bu noktadan sonra dikim alanlarını daraltma yoluna gitmemelidir. Fındık dikim alanlarını daraltma yolunda harcanacak enerjiyi, üretim maliyetlerinin aşağılara çekilmesi için “neler yapılabilir” de kullanmalıdır. Maliyetlerin aşağılara çekilmesi için birinci adım gençleştirme, ikinci adım dikim sistemlerini değiştirmek ve üçüncü adım olarak da mutlaka endüstriyel üretime, yani makineli üretime geçilmelidir." 
.
kaynak: www.tıreboluhaber.net


1278 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi230
Bugün Toplam1014
Toplam Ziyaret4277091
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams