İSLAM VE OKUMAK
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ 1 خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ 2 اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ 3 الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ 4 عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ 5
قال : رسُولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم
ومَنْ سلَك طرِيقاً يَلْتَمِسُ فِيهِ عِلْماً ، سهَّلَ اللَّه لَهُ بِهِ طَرِيقاً إلى الجَنَّةِ
Muhterem Mü’minler!
Akıl nimetiyle donatılmış olan insanoğlu, eğitilmeye ve bilgi sahibi olmaya ihtiyacı olan bir varlıktır. En güzel terbiyeci olan Yüce Rabbimiz ’in, ilk nazil olan ayetlerde; “Okuma-yazmadan, bilginin sembolü olan kalemden ve öğretimden bahsetmesi”(1) insanoğlunun okuyup öğrenmesi gereken bir varlık olduğunu vurgulamaktadır.
İlme ve bilgiye gerekli değeri vermiş olan yüce dinimiz İslam, insanı bilgiye ulaştıracak bütün meşru yolları açık tutmuş; ilim öğrenmek için zaman, mekân ve yaş sınırı koymamıştır. Hayatın her safhasında kişinin kendi durum ve konumuna göre ilimle iç içe olmasını istemiştir.
Allahü Teâla Kur’an-ı Kerim’de; İlim sahibi olmak için sürekli okumak gerektiğini, okuyup öğrendikçe ve öğrendiğini yaşadıkça ilmin bir değerinin olacağını vurgulamış ve “Deki Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”(2) buyurmuştur.
Değerli Müslümanlar!
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) de; “Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır.”(3) müjdesini haber vermektedir. Bu müjdeye nail olmak isteyen ecdadımız, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ’in “Suffa” olarak kurduğu ilim meclislerini örnek alarak camileri inşa ederken, hemen yanı başına da medrese, kütüphane ve öğrencilerin barınacağı yurtlar inşa etmişlerdir. Okumaya ve okutmaya önem vermişler, keşifler, buluşlar yapmışlar ve uzun yıllar dünyada bilimin önderi olmuşlardır.
Değerli Mü’minler!
Okumaya ve öğrenmeye bu derece önem veren bir dinin mensupları olarak, dünya ve ahiretimizi güzelliklerle süsleyecek ilimleri okuyalım, öğrenelim ve öğretelim. Evlerimizde ve iş yerlerimizde küçükte olsa bir kütüphane kuralım. Kitap okumaya her gün mutlaka zaman ayırıp, çocuklarımızla beraber okuma saatleri oluşturalım. Çocuklarımızı okula gönderirken, onlara bir meslek seçerken, zihinlerine ve kalplerine Allah rızasını yerleştirelim. Onlara öğrenecekleri her türlü ilmi Allah adına öğrenmeleri gerektiği duygusunu verelim. Öğrendiklerimizi tartışmak için değil, yaşamak için öğrenelim. Kıyamet günü hesabını vereceğimiz, “zaman nimetini” televizyon ve internet başında değil, çocuklarımızla beraber kitap okuyarak değerlendirelim. Aksi takdirde hüsrana uğrayacağımızı unutmayalım.
Değerli Mü’minler!
Yeni bir eğitim ve öğretim yılına girerken, çocuklarımızı ailesine, milletine ve insanlığa yararlı bireyler olarak, ahlaki yozlaşmadan ve cehaletten uzak bir şekilde yetiştirelim. Unutmayalım ki, eğitimli gençliği olmayan bir milletin geleceği de yoktur.
Bu duygularla, 2013-2014 Eğitim ve Öğretim yılının tüm öğretmenlerimize öğrencilerimize ve velilerimize hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan dilerim.
Hutbeme, Peygamber Efendimizin bir hadisi ile son veriyorum. "Dünyayı isteyen ilme sarılsın, ahireti isteyen yine ilme sarılsın, hem dünyayı hem ahireti isteyen yine ilme sarılsın."(4)
1-Alak,1-5
2-Zümer,9
3-Buhari, Sahih, İlim 10
4- Müslim,Sahih, Zikr 39;
Buhari, Sahih, İlim 10
HAZIRLAYANIN ADI :Mehmet ERYILMAZ
UNVANI : V.H.K.İ /Tirebolu