• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

GÖRELE'NİN GELECEĞİ ÇÖPE ATILIYOR.

02/07/2010

Görele'mizin kırsal kalkınma tabanlı sanayi tesisleri kurulmaya müsait belki de tek alanı ÇÖPLÜK yapılmaya çalışılıyor

 

 

Görele Dernekler Birliği’nce yaptırılan değerlendirme raporudur.


Değerlendirme:

1. Tesisin işletilmeye başlamasıyla vahşi çöp toplama alanlarında görülen olumsuzlukların giderilmesi beklenmektedir. Fakat bu olumsuzlukların Çavuşlu Taş Ocağı mevkiinde de yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Bu konudaki değerlendirmelerimiz, proje dosyasındaki giderilmesi düşünülen olumsuzluklara göre maddeler halinde aşağıda verilmiştir.
Oluşan sızıntı suları, denizi, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirletir.: Tesisin işletilmesiyle oluşacak sızıntı sularının arıtılması öngörülmekle birlikte, ilk aşamada sızıntı sularının toplanarak çöp üzerine püskürtülmesi planlanmaktadır. Arıtma tesisi yapılması ileri ki –belirsiz- bir tarihe bırakılmıştır. Belki de gelecekte gelişecek yeni durumlara göre yapılamayabilecektir. Bu geri püskürtmeler nedeniyle bir süre sonra depolanan atıklar sıvı hale dönüşecek ve arıtılmamış atık suyun dış ortama –dolayısıyla akarsuya- bırakılması kaçınılmaz hale gelecektir. Yüksek düzeyde bakteri ve kimyasal madde taşıyan bu atık suyun hemen bitişiğinde bulunan akarsudaki canlıları tümüyle yok etmesi, 1,4 km sonra ulaştığı Karadeniz’de miktarına bağlı olarak büyük bir alanda deniz yaşamını sona erdirmesi kaçınılmazdır. Ayrıca bu atık suyun Çavuşlu Beldesine su verilen kuyulara karışması ve Çavuşlu halkının sağlığını tehdit etmesi muhtemeldir.

  Deniz ekosistemini etkileyerek deniz canlılarının yok olmasına neden olur.: Kurulması düşünülen çöp bertaraf tesisinin denize uzaklığı 1,4 km’dir. İşletme sırasında görülecek herhangi bir olumsuz durum (arıtılmamış atık suyun veya çöplerin, örneğin bir sel durumunda kontrolsüzce bitişikteki akarsuya karışması gibi) anında Karadeniz ekosistemini tehdit edecek ve etki alanındaki yaşamı sona erdirecektir. 

-Kontrolsüz çıkan gazlar çevredeki canlılara zarar verir ve halk sağlığını tehdit eder. Oluşan metan gazı bir kıvılcım ile patlayabilir ve yangınlara neden olur.: Yüksek oranda metan içeren ve yanıcı ve patlayıcı özelliği bulunan depo gazlarının toplanıp yakılarak bertarafı öngörülmekle beraber bu işin güvenle nasıl yapılacağına dair tatmin edici ve teknik bilgi bulunmamaktadır. Tesisin kurulması düşünülen alan Zıva havzasında onlarca yerleşim yerinin tek yolu olan Zıva grup yoluna bitişiktir. Bu belirsizlik oldukça yoğun kullanılan bu yolda seyahat edenler için büyük bir risk unsurudur. Ayrıca bu tesisten en az metan kadar canlı sağlığı için risk oluşturan karbondioksit ve karbonmonoksitte çevreye büyük ölçüde yayılacaktır.

 Çıkan kötü kokular çevrede yasayanları rahatsız eder.: Bir yıkım ve yanma faaliyeti sırasında ortaya çeşitli gazlar ve dolayısıyla oldukça ağır bir koku çıkar. Tesisin hemen bitişiğinden itibaren dağınık yerleşim yerleri bulunmakta ve kuş uçuşu 1340 m sonra Çavuşlu belde merkezine ulaşılmaktadır. Belde merkezi ile tesis arasında önemli bir topoğrafik engel bulunmamakta ve belde merkezi her türlü etkiye açık konumda bulunmaktadır. Yıllık rüzgar dağılımlarına bakıldığında yılın önemli bir bölümünde rüzgarın güneyli yönlerden Çavuşlu beldesi istikametine doğru estiği görülmektedir. Ayrıca günlük sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan dağ esintileri (dışarı rüzgarı) her sabah dağdan sahile yani Çavuşlu beldesine doğru esmektedir. Dosyada kokuyla mücadelenin her akşam atıkların üzerine 15 cm kalınlığında toprak örtülerek engelleneceği belirtilmekle beraber, bu miktarda örtü toprağının nasıl sağlanacağı konusunda bir açıklama yapılmamıştır. Bu örtü uygulansa dahi çöpler gün boyu açıkta kalacak, yeni çöpler depolanmadan önce işleme tabi tutulacağından bir süre açıkta kalacak, dolayısıyla koku oluşacaktır. Kışları 5-6.000 yazları bunun birkaç misli insanın kullandığı Zıva grup yolu ağır bir koku baskısı altında kalacaktır. Ayrıca çöp taşıyan kamyonlardan yayılan kokular da göz önüne alınmalıdır.

-Sahalar fare, sinek ve diğer zararlılar için barınma ve üreme yeri olur. Açık sahaya giren hayvanlar çeşitli hastalıkların taşıyıcısı durumuna gelir.: Çöplükler esasen fare, tilki, çakal, karga ve en önemlisi martı gibi canlıların ana uğrak yerleridir. Üzeri örtü materyali ile kapatılan alan bu canlılardan bir ölçüde kurtarılabilir. 15 cm kalınlığında uygulanacağı belirtilen örtü canlılar tarafından kazılabilecek bir kalınlıktadır. Kaldı ki işlenmemiş atıklar zaten açıkta bulunacak ve bu canlıların açık hedefi olacaktır. Esasen bu canlılar için mekanik engellere ihtiyaç vardır. Dosyada bu yönde bir önlem görülmemektedir. Atıklardan alacakları hastalık etmenleri özellikle kanatlı hayvan dışkıları ile onlarca hatta yüzlerce kilometrelik bir alana yayılabilir. 
    Atıklar dağılarak geniş bir alanda görüntü kirliliği oluşturur.: Oldukça geniş bir alan kaplayan tesis sahası ve işlenmemiş çöpler özellikle Zıva grup yolunu kullananlar ve yakın muhitte yaşayanlar için görüntü kirliliği oluşturacaktır. 
2. Depo gazlarının değerlendirilmesi öngörülmekle beraber dosyada bu yönde bir planlama bulunmamaktadır. Gaz bertaraf yöntemi olarak yakma öngörülmüştür. Yanma sonucu oluşan ısıdan yararlanarak elektrik enerjisi üretimi sadece şemada bulunmakta fakat bu yönde bir planlamaya rastlanmamaktadır.
3. Evsel atıklardan kompost yapılması hususunun, proje başlangıcında pilot (küçük bir örnek uygulama) olarak yapılması öngörülmektedir. İkili toplama (yaş ve katı atıkların ayrı poşetlere konulması) uygulamasının oturmasını müteakiben kompost tesisinin kurulması ve işletilmesi planlanmaktadır. Yani ikili toplama oturana kadar (belirsiz bir süre) atıklar yığılacaktır. Kaldı ki, ikili toplama uygulaması da pilot olarak başlatılacak olup, ne zaman tam kapasite faaliyete sokulacağı bilinmemekte ve bu yönde bir öngörü de dosyada bulunmamaktadır.
4. Alanda mevzuata uygun bir zemin geçirimsizliği sağlanacağı belirtilmekle beraber, bu geçirimsizlik hiç sızdırmama değil, sızıntıyı belirli bir seviyenin altına düşürme amacı gütmektedir. Dosyada zeminin kayalık olmasının sızdırmazlığı kolaylaştıracağı belirtilmektedir. Fakat yıllar süren patlatmalardan sonra zeminde oluşacak küçük ölçekli kırık ve çatlaklar yine de atık suyun yer altı sularına karışması için risk oluşturmaktadır.
5. Depo tabanı üzerine, sızıntı sularını toplamak üzere drenaj boruları döşeneceği, toplanan suların bir havuzda toplanarak iki aşamalı arıtma tesisine yönlendirilerek arıtılacağı belirtilmektedir. Arıtma sonunda çıkacak suyun kalitesinin kentsel atık su arıtma tesisine deşarj standartlarını sağlayacak şekilde tasarlanacağı öngörülmektedir. Yani atık su tam olarak arıtılmayacak, ancak belli oranda bir temizleme uygulanacaktır. Hangi işlemlerden geçirilerek ne tip bir arıtmaya tabi tutulacağı ise belirsizdir. Kaldı ki daha önce de belirtildiği üzere ilk yıllar için arıtma düşünülmemektedir.

6. Yanıcı ve patlayıcı depo gazlarının düşey kuyularda toplanarak tehlikeyi azaltmak amacıyla yakılacağı belirtilmekte, fakat çevreye aynı şekilde zararlı karbondioksit veya diğer gazların bertarafı ile ilgili bir unsur bulunmamaktadır. Böyle civarında yoğun yerleşime sahip bir alanda bu konu ayrıca risk unsurudur.
7. Kurulacak tesisin 2030 yılına kadar işletileceği belirtilmekle beraber, dosya incelendiğinde gelecekte tesisin civar arazilerin kamulaştırılması ile büyütülmesinin planlandığı ve tesisin burada çok daha uzun süre işletileceği anlaşılmaktadır.
8. Tanıtım dosyasının hazırlayan ekibin çevresel etkiler konusundaki genel değerlendirmeleri konusundaki değerlendirmeler aşağıda ana başlıklar itibarıyla yapılmıştır.
· Projenin öncelikle sosyo-ekonomik çevre üzerinde çok olumlu etkilerinin olacaktır.: Bu konu oldukça belirsizdir. Sosyo-ekonomik çevre üzerindeki etkilerinin (projenin sosyal ve ekonomik etkilerinin) tam tersine eksi önde olacağı yönünde bir öngörüde bulunmak oldukça mümkündür. Tesiste toplam 20 işçi ve 5 teknik personelin çalışacağı belirtilmektedir. Bu sayıda personelin yaptığı negatif etkilerle kıyaslandığında çevreye önemli bir sosyal ve ekonomik katkı sağlayamayacağı açıktır. Kaldı ki, Çavuşlu beldesinin vadideki rüzgar hareketleri dolayısıyla sürekli bir koku etkisi altında kalacağı, bu nedenle örneğin Çavuşlu beldesinde mola veren otobüslerin burada durmayacağı öngörülebilir. Yine, gelecekte yayla turizmine en önemli adaylardan olan Sisdağı’na ulaşımın sağlandığı yollardan biri çöp tesisine bitişik olduğundan yolcular bu yolu kullanmayacak, bu durum turizmden beklentileri bulunan Zıva köyleri için oldukça olumsuzluk oluşturacaktır. Bu örnekler oldukça fazla miktarda çeşitlendirilebilir.
· Sızıntı sularının, geçirimsizliği sağlanan depo tabanı üzerine yerleştirilen toplama boruları ile sızdırmaz biriktirme havuzuna yönlendirilmesi, atık su arıtma tesisinde arıtılması ile çevreye zararı önlenmektedir. Ayrıca organik karakterli çöplerin ayrı toplanması ve düzenli depolama yerine kompost tesislerinde bertaraf edilmesi, sızıntı suyu oluşumunda önemli ölçüde azalma sağlamaktadır.: Belirtilen konuların en azından ilk yıllar için söz konusu olmadığı, ilk yıllarda atık su arıtılması düşünülmediği, diğer tesislerinde pilot amaçlı olacağı, dolayısıyla ilk yıl depolamalarının vahşi depolamadan sadece örtü toprağı yönünden farkının olacağı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Örtü toprağı temini ve uygulaması konusunun ise bölgemiz toprak ve malzeme şartları dikkate alındığında gerçekleştirilebilirliği kuşkuludur.
· Proje sahası bir içme suyu besleme havzasında yer almadığından, yüzeysel ve yeraltı su kaynaklarına olabilecek etkilerin ortadan kaldırılması modern toplama ve arıtma teknolojileri ile mümkün olacaktır.: Proje sahası Çavuşlu beldesi su kuyularına çok yakındır. Kuyuların tesisin kurulması halinde işletilmesi mümkün değildir. Proje ekibi bu konuda bilgi toplamadığını zaten dosyada belirtmiştir. Bu durum proje hazırlanırken yeterli bilgiye sahip olunmadığını göstermektedir.
· Koku, emisyon ve toz oluşumu, günlük örtü toprağının düzenli olarak serilmesi ile en aza indirilmektedir. : Yukarıda konuya detaylarıyla değinilmiştir. Önemle şüpheler barındırmaktadır.
· Sahada oluşan metan içeriği yüksek depo gazı, gaz bacaları ile toplanacaktır. Bu şekilde düzensiz depolama alanlarından kaynaklanan en önemli problemlerden olan patlama ve yangınların önüne geçilecektir. Proje alanının yerleşim merkezlerine uzak olması da dikkate alındığında, hava üzerine olan olumsuz etkileri alınan önlemlerle önüne geçilecektir.: Yukarıda da detaylarıyla değinildiği üzere tek tehdit metan değildir. Yerleşim yerlerinin uzaklığı risk azaltıcı unsur olarak verilmekle beraber, köy ve mahallelerin alanın bitişiğinden başlaması ve 1340 m uzakta vadi çıkışında Çavuşlu Beldesinin bulunduğu göz ardı edilmiştir.
· İnşaat aşamasında kazı ve dolgu makinelerinden gürültü ve titreşim problemi
kaynaklanacaktır. Şiddeti orta seviyede olmakla etki kısa süreli ve geçici olacaktır. İşletme aşamasında saha makinelerinden kaynaklanan gürültü ve titreşim ise, etki şiddetinin yüksek olmaması, sahanın yerleşim merkezlerine uzak olması ve saha içerisinde kullanılacak araçların seçimine ve bakımına özen gösterilmesi ile önemli bir çevresel soruna yol açmayacaktır.: Bu konuda da aynı yanlış kabuller söz konusudur. Yerleşim yerleri hemen alanın bitişiğinden başlamakta ve yanından yoğun trafiğe sahip ve onlarca yerleşim yerine ulaşımın tek yolu (Zıva grup yolu) geçmektedir.
· Proje sahası ve yakını yörenin doğal flora ve fauna türlerini yansıtmaktadır. Düzenli
depolama tesisi kapatıldıktan sonra üzeri yerel bitkilerle yeşillendirilecek ve daha yüksek kaliteli flora yapısına kavuşacaktır. Dolayısıyla, düzenli depolama faaliyetleri nedeniyle saha ve çevresini terk eden fauna için yeniden elverişli bir habitat oluşturulmuş olacaktır.: Alandan bitki örtüsünün ve yaban hayatının uzaklaşmasının sebebi taş ocağının meydana getirdiği doğal doku tahribidir. Çöp tesisi kaynaklı tahripse en az 2030 yılına kadar sürecek, muhtemelen alan genişletmeleri ile daha uzun süre kullanılacaktır. Bu nedenle bu madde tamamen anlamını yitirmektedir.
9. Çavuşlu Taş Ocağı, proje için aşağıdaki gerekçeyle seçilmiştir.
Alan taşkın suları yönünden kontrol altına alınabilir bulunmuştur. Bir sonraki kanaat kısmında uydu fotoğraflarından görülebileceği üzere, alan bir mikro su toplama havzasının tam çıkış noktasında ve Zıva vadisi su toplama havzasının yine çıkış kısmındadır. Üstündeki küçük dere bir menfez ile kontrol altına alınabilir, ancak yöremizde yılda birkaç kez görülen kısa süre içerisindeki sel oluşturan aşırı yağmurlar için alanda basit çözümler bulunamaz. Çöp yığınları sel sularının önünü bir bent gibi kesecek ve atık su ve çöplerin etrafa dağılmasına neden olacaktır. Bu topografyanın en basit incelenmesiyle dahi kolayca görülebilecek bir durumdur. Yine diğer maddeler yukarıda açıklandığı şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

Kanaat:
Rapor bölge yeterince araştırılıp incelenmeden hazırlanmış, yetersiz ve yanlış bilgiye sahiptir, çoğu yerde genel literatür ve standart uygulamalar kaynak gösterilmiştir. Çevresel etkilere maruz kalacak yerler arasında Çavuşlu beldesinin dahi olmadığı görülmektedir. Yapılan genel kabul ve değerlendirmeler oldukça fazla zorlamanın ürünüdür. Yoksa bu ifadeler ve kanaatler, dosyada da belirtildiği şekilde (örneğin içme suyu havzası olup olmadığının yeterince araştırılmaması ve Çavuşlu beldesinin bu alandan su temin ettiğinden habersiz olunması gibi) bu kolaylıkla yazılamamalıydı. Açıkça “çevreye olumsuz etkisi olmayacağı” gibi bir ibare konulabilmiştir. Proje sonucu etkilenebilecek alan aşağıda uydu görüntüleri ile anlatılmaktadır.


Şekil 2. Taş ocağı ve yakın çevresi.

Tesis işletildiğinde tesise oldukça yakın olan belde ve köyler ile bu yolu kullanmak isteyen köylülerle, dağ ve yayla turizmine yönelen yerli ve yabancı turistler etkilenecektir. Rüzgâr, yağış ve diğer doğal etmenlerden kaynaklanacak olumsuzluklar, çöp tesisinin zararlı dış etkilerini Görele ve Eynesil İlçelerine kolaylıkla eriştirebilir. Çünkü her iki ilçede kuş uçuşu yaklaşık 5 km mesafededir.
Alanın yanından geçen grup yolunun hitap ettiği bölge aşağıdaki uydu fotoğrafından görülebilir.
Şekil 3. Çıkışında taşocağı bulunan vadi ve su toplama havzasının genel görünümü.

Yukarıda detaylarıyla değerlendirdiği üzere Çavuşlu Taş Ocağı mevkiinde kurulması düşünülen Çöp Bertaraf Tesisi yörenin sosyo-ekonomik yapısına hiçbir şey kazandırmayacağı gibi, çevreye oldukça yıkıcı ve tahrip edici etkileri olacaktır. Yakın ve uzak çevredeki vatandaşların temiz ve huzurlu bir çevrede yaşama hakkı ihlal edilecektir. Bu tesisin sebep olacağı olumsuz dış etkiler Çavuşlu Beldesi başta olmak üzere civar ticari unsurlara olumsuz etki yapacak ve emlak fiyatlarının değerinin altına inmesine neden olacaktır.
200 dekarlık devasa boyuttaki bu alan, bölgemiz şartlarında oluşturulması mümkün olmayan bir yatırım alanı adayıdır. Çöplük gibi ekonomiye katkı sağlamayacak, aksine doğal ve ekonomik yapıyı tahrip edecek bir yatırım yerine, alternatif maliyetler dikkate alınarak çok daha faydalı yatırımlara yönlendirilebilir. AB fonları ve bölgesel kalkınma ajansları kırsal kalkınma projelerine önemli ölçüde hibe ve destek vermektedirler. Görele ve çevresinde halkın geçimine yönelik yeterli sanayi ve ticaret kuruluşu bulunmadığından on yıllardır göç en büyük acı gerçek olagelmiştir. Bölgesel bir kırsal kalkınma projesi ile her evden en az bir genç evde tutulabilir ve yerinde kalkınma politikasına destek olunabilir. Bu devasa hazine arazisi ise kırsal kalkınma tabanlı sanayi tesisleri kurulmaya müsait belki de tek alandır ve bu şekilde heba edilmemelidir.
Yukarıda açıklandığı üzere, Çavuşlu Taş Ocağı mevkiinde bir Çöp Bertaraf Tesisi kurulması kesinlikle uygun değildir.

kanak:www.gorele.gen.tr



3237 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi194
Bugün Toplam842
Toplam Ziyaret4276919
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams