Karadeniz Kürtlere kapatıldı02/06/2010
Fındık toplamak için her yıl Kürt illerinden Karadeniz'e giden işçilere Karadeniz'in kapıları kapatıldı. Mayıs ayında Giresun'da vali ve askeri yetkililerin katıldığı 'PKK Zirvesi'nde Kürt işçiler yerine Gürcistan'dan işçi getirilmesine karar verildiği öğrenildi. Bölgeye girecek Kürtlerin ise sıkı kontrol altına alınacağı belirtiliyor.
Karadeniz Kürtlere yasak
Her yıl Karadeniz'e fındık toplamaya giden Kürt işçilerin PKK'ye yardım edecekleri ve kargaşa çıkacağı iddiasıyla Karadeniz'e girmelerine izin verilmeyeceği öğrenildi. Kürt işçiler yerine, fındık toplamak için Gürcistan'dan işçi getirilecek. Bölgeye girecek Kürtlerin ise sıkı kontrol altına alınacağı belirtiliyor.
KARAR ZİRVEDE ALINDI
Fındık işçilerine yönelik kararın mayıs ayında Giresun'da vali ve askeri yetkililerin katıldığı 'PKK Zirvesi'nde alındığı öğrenildi. Toplantıda, Karadeniz Bölgesi'nde istihbarat, koruculuk ve köylülere silah dağıtımı ile askeri operasyonların arttırılması kararının yanı sıra, Kürt illerinden gelerek Karadeniz'e girmeyi başaran fındık işçilerinin fişlenmesi kararı alındığı ortaya çıktı. Karara göre bölgeye girebilen Kürt işçilerinin kimlik bilgileri, bahçe sahipleri tarafından önce Tarım İl Müdürlükleri'ne bildirilecek, bu bilgiler buradan valiliklere daha sonra da bütün güvenlik birimlerine iletilecek.
5 Mayıs'ta yapılan toplantıda Karadeniz'deki Kürt ve Alevi köylerinde güvenlik önlemlerinin arttırılması, askeri operasyonlara hız verilmesi, koruculuğun dayatılması, köylülerin silahlandırılması ve PKK'lilere yardım etme olasılığı bulunan kişilerin tespit edilmesi gibi kararlar alındığı belirtiliyor.
Batı ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yıllık 2 milyar dolar döviz getiren fındığın büyük kısmını Kürt illerinden gelen geçici mevsimlik işçiler topluyor. Her yıl, Urfa, Batman, Diyarbakır, Antep, Mardin gibi illerden gelen Kürt işçiler, Türkiye'de en çok fındık üretiminin gerçekleştiği Ordu ve Giresun'un yanı sıra Trabzon, Düzce, Bolu ve Sakarya gibi illere akın ediyor. Bu sayının 150-200 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Günlüğü 18 TL'ye çalışan işçiler, kurdukları çadırlarda konaklıyor. Kurulan çadırlar, polis tarafından sürekli denetim altında tutulurken, işçiler diğer kamu kurumlarının kendilerine 'yabancı uyruklu' muamelesi yaptığını kaydediyor.
ADIM BAŞI KONTROL
Geçtiğimiz yıl Ordu'ya fındık toplamak için gelen tarım işçilerinin kente gelmeden önce kimlik bilgileri güvenlik güçlerine verilip GBT sorgulamasından geçiriliyordu. İşçiler çalışacakları yeri İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı'na da bildiriyordu. Ayrıca işçilerin hangi bölgeye gidecekleri, kaç gün kalacakları tutanağa işleniyordu. 'Şüpheli ve hastalıklı görülen işçi' hakkında yasal işlem yapılarak il sınırları dışına çıkartılıyordu.
KAYNAK: ORDU - ANF
|