ÇİMENTO NUN ZARARLARINI TONYA'DA AKADEMİSYENLER TARTIŞTI17/02/2013 Çimentonun Zararları Paneli Tonya'da YapıldıTonya halkı taviz vermiyor Çimentonun Zararları Paneli Tonya'da Yapıldı Tonya'da çimento fabrikası konusunda tartışmalar bitmiyor.Çevreciler,yeni bir panelle çimento fabrikası ve taş ocaklarını tartıştı.Tonya Çevre Platformu tarafından,taş ocakları ve çimento fabrikasına karşı yeni bir panel daha düzenledi.17.02.2013 / 17:49 Tonya Düğün Salonu'da düzenlenen panele bine yakın vatandaş katıldı. Panele, Trabzon’dan gelen akademisyenler, bürokratlar ile Çayırbağı Beldesi’nden vatandaşlar da katıldı. Salona gelerek bir süre konuşmaları dinleyen Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt,daha sonra salondan ayrıldı.
Panele, konuşmacı olarak KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Baki, KTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Çuhadaroğlu, Trabzon Barosu Avukatlarından Şenol Nedim Çelik ve İnşaat Yüksek Mühendisi Sami Koç katıldılar.
Konuşmacılar, taş ocaklarının ve çimento fabrikasının çevreye vereceği zararı anlattılar. Avukat Çelik de konunun hukuksal boyutunu dile getirdi.
Şuaib Aydın'ın yöneticiliğinde yapılan panelde, açılış konuşmasını Tonya Çevre Platformu dönem sözcüsü Bekir Uzunoğlu yaptı.
KARŞILIKSIZ ÇEKTEN TUTUKLANDI
Uzunoğlu konuşmasında panele katılanlara teşekkür ettikten sonra, EMBA Trabzon Çimento AŞ.nin ortaklarından ve yönetim kurulu başkan yardımcısı Mete Bülgün'ün karşılıksız çek vermekten Kütahya'da tutuklanan biri olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Adnan Baki konuşmasında, bir Kızılderili sözünü anımsatarak, "Buradan ayrılırken yeşil otları ve mağrur çiçekleri hatıralarınızda saklamayalam." dedi.
Prof. Dr. Çuhadaroğlu da, projenin Tonya'ya ve Çayırbağı'na çok olumsuz etkilerinin olacağını, hammade olarak kullanılan kireçtaşının sadece Tonya'da olmadığını, Doğu Karadeniz'de çok zengin kireçtaşı yatakları bulunduğunu anlattı.
HAVAYA AĞIR METALLER SALINACAK
Panelde ilk konuşmacı olarak söz alan Prof. Dr. Çuhadaroğlu şöyle devam etti: "Kireçtaşı (CaCO3) ısıtıldığında havaya çok miktarda karbondioksit (CO2) salınımı olur. Dünyadaki karbondioksit salınımının yüzde beşi çimento sektöründen kaynaklanır. Bunu engellyecek bir teknoloji de yoktur. Karbondioksit, belki insan sağlığı için doğrudan etkili değil, ancak, onunla birlikte havaya salınan ağır metaller çok tehlikelidir. Örneğin civa, alzahimer hastalığının tetikleyicilerindendir. Bu, sadece Tonya'da değil, bölgede hatta Türkiye'de etkili olacaktır. Tonya'da üretilen tereyağına da karışır ve ve pazarlandığı her bölgeye ulaşır.
TRABZON ÇİMENTO'YA SUÇÜSTÜ
Trabzon Çimento Fabrikası'nda tozu yıllarca yaşadık. Şimdi filtre koydular. Bir gece Trabzon Çimento Fabrikasını suçüstü yakaladım. Filtreyi açtılar, dumanı havaya verdiler. Durumu kamerayla tespit ettim." dedi.
Çektiği görüntüleri, panele katılanlara izleten Prof. Dr. Çuhadaroğlu, çimento fırınlarının zararları açısından dünyadan örnekler vererek hazırladığı sunum eşliğinde yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşletmede kirlenen suyun drenajı sırasında sularımız kirleniyor. Taş ocaklarında yapılacak patlamalarla sular kaybolacak. Patlatmalarda çıkacak tozu tutmanız mümkün değil. Bu toz, Tonya'nın başına yağacak."
MİLYARLAR HARCASANIZ GERİYE DÖNEMEZSİNİZ KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Baki, "Ben sizlerden biriyim. Aranızda yetiştim. Canikdere'de yüzdüm. Bu derelerde çocukluğum, gençliğim geçti. Tonya'da çok şey kaybettik.Geriye dönüşüm için milyarları harcasanız dönemezsiniz. Taş ocaklarını Tonyamızda istemiyoruz, bunun için buradayız." dedi.KONU SİYASETÜSTÜDÜR, HEPİMİZİN SORUNUDURProf. Dr. Baki, platform üyelerine teşekkür ettikten sonra şöyle devam etti: "Ben çevreci değilim; matematikçiyim. Önüme konan verilerle hipetozler kurarım. Sayın Çuhadaroğlu Hocamın verdiği bilgilerle Tonya'nın geleceği için hiç de iyi hipotezler kuramıyorum. Bu platform siyaset üstü, partiler üstüdür. Konu da siyaset üstüdür. Hepimizin sorunudur. Fabrikanın kurulduğunu, taş ocaklarının çalıştığını, patlatmaların yapıldığı hayal edin. Akşam eve geliyorsunuz. Pişirdiğiniz lahanada cıva yiyorsunuz. Yolda "Tereyağı memleketine hoş geldiniz" tabelası var. Bu fabrika kurulduğunda ağır metaller taşıyan tereyağını kim ister?
AYAĞIMIZA KURŞUN SIKIYORUZ
Tonya Meslek Yüksekokulunun açılması için üniversite senatosundan karar çıktı. Organik Hayvancılık Bölümü açılmasını öngördük. Bir yandan organik ürün üreteceğimizi söylüyoruz; bir yandan da böyle bir proje ile ayağımıza kurşun sıkıyoruz."
BAŞKALARI KURTULMAK İSTİYOR
Prof. Dr. Baki , "Aşkale çimento fabrikası ile ilgili o bölgede yaşayan bir arkadaşıma sordum: "Aşkala diğer ilçelerden daha kalkınmış mı, Aşkale'deki insanlar daha mı mutlu? Hayır, dedi. Aşkale'deki insanlar fabrikadan kurtulmak istiyor. Çanakkale'de durum aynı. Fabrikanın yanındaki zeytin ağaçlarında verim yüzde kırk azalmış. Nasıl bir çelişki? Birileri kurtulmak istiyor, biz burada kurmaya çalışıyoruz." dedi.
Prof. Dr. Adnan Baki, bir Kızılderili sözünü anımsatarak, "Buradan ayrılırken otları yeşil ve mağrur çiçekleri hatıralarınızda saklamayalım." diyerek sözlerini bitirdi.
Trabzon Barosu Avukatlarından Şenol Nedim Çelik de, kendisinin Çayırbağı'ndan olduğunu, Tonya'dan farklı bir yaşantısının olmadığını belirterek mücadelenin hukuksal yönünün anlattı.
ESKİ TAPUNUN HUKUKİ BİR KIYMETİ YOKTUR
Çelik şunları söyledi: "Yaşam alanlarımızla ilgili ağır bir saldırı ile karşı karşıyayız. Hiçbir ağacımızın kesilmemesi, hiçbir hayvanın ölmemesi için bu ağır saldırıya karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. EMBA şirketine satılan Livalobo'daki arazi mahallenin merası idi. Mera yasası, meralar özel mülkiyete geçirilemez diyor. Aynı kanunun 14.maddesi, istisnanı durumları düzenlemiş. burada meraların özel şirketlere tahsis edilir diye bir hüküm yok. Bu alanı hiçbir şekilde bir kişiye ya da şirkete satamazsınız. Tapulanmış olsa bile, bir kişi çıkıp mahkemeye müracaat ederek tapu ve satışı iptal davası açabilir. Bu tapunun hukuki bir kıymeti yoktur. Belki, yanlıştan dönmek isteyenler bul bilgiyi dikkate alırlar. Bununla ilgili Yargıtay kararları var. Hukukçu arkadaşlarımız bu davaları açmak durumundadır.
FABRİKA YABANCILARA SATILACAK
ÇED raporu onaylanmış olsa bile, idari dava açılabilir, iptali istenebilir. Bu kararı inşallah alacağız. Ayrıca, yapılan son satış işleminin iptali için de dava açacağız. Arkadaşlar, bu fabrika ya Fransızlara, ya İspanyollara ya da bir başka yabancıya satılacak. Bu kesin. Biz, bize söz verilmişti diye İspanyollara nasıl söz anlatacağız? Suyun üstüne yazılan sözlere nasıl inanacağız?"
TRABZON BELEDİYE BAŞKANI ÇİMENTO FABRİKASINI KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR
Trabzon Çimento Fabrikası'ndan kurtulmak için Trabzon Belediye Başkanı'nın mücadele ettiğini ve fabrikayı Değirmendere'den kaldırmak istediğini dile getiren Avukat Çelik sözlerini şöyle tamamladı: "Şirket sahipleri size istihdam sözü verebilir, karbondioksit salmayacaklarını söyleyebilirler. Adım gibi biliyorum, bunu sağlayamazlar. 1984'te çıkan Bern Sözleşmesine imza attık. Çevrede yirminin üstünde endemik bitki var. Birçok hayvan var. Hukuksal süreci takip edeceğiz, sizin içinizden yetişen bir hukukçu olarak bu sorunu aşmaya çalışacağız."
BİZ YANLIŞA KARŞIYIZ
İnşaat Yüksek Mühendisi Sami Koç, kendisini tanıttıktan sonra, "35 yıla yakın görev yaptım. 1990 yılındaki selde Büyükmahalle ve Ortamahalle'deki heyelanları da inceledim. Ben çimento fabrikasına asla karşı değilim. Ancak, Tonya çimento fabrikası ve malzeme ocakları ile ilgili ÇED raporu üzerinde üç gün çalıştım. Biz yatırıma asla karşı değiliz. Biz yanlışa karşıyız. Biz insan için varız, yatırımlar insana karşı olmamalı, insanın geleceğine zarar vermemeli. Arkadaşlar, bu ÇED raporunda kesinlikle çevre ve insan yoktur. ÇED raporlarına yabancı değilim. Çok ÇED raporu inceledim. Bu konu mahkemede çok önemlidir. Raporun iptali için gereklidir.
UYUYAN ASLANI UYADIRMAYIN
Arkadaşlar, Karadeniz dağları uyuyan aslanlardır. Bölgedeki heyelanları çok iyi biliyorum. Uyuyan aslannı uyandırdığınızda heyelanlara engel olamazsınız. On binlerce patlatma yapılacak.
Heyelanlar tetiklenecektir. Bu konu asla siyasi değildir. Tonya'nI sorunudur,Çayırbağı'nın sorunudur. Siyaseten kazananlar, kaybedenler olabilir. Ama sonuçta kazanan da Tonya, kaybeden de Tonya olacaktır. Bu yatırım Tonya'ya zarar vermeyecek olsa, burada asla konuşmam. Çıkar, arkadaşlar, bu yatırımın zararları kabul edilebilir derim. Tonya'yı tahayyül etmeye çalışıyorum. Gördüğüm şu, Tonya'nın on yıl sonrası, on beş yıl sonrası kabul edilebilir değil. Özellikle vurguluyorum: Doğu Karadeniz'de HES mücadelesine bilimsel katkı vermeye çalışanlardan biriyim. Devlet bilgi vermiyor, özel sektör bilgi vermiyor. Emrivaki yapıyorlar. Bilgilendirme görevini benim gibi insanlar yapıyor. RÜŞVET TEKLİF EDİYORLAR
Direnişi rüşvetle kırmaya çalışıyorlar. Kime rüşvet veriyorlar? Rüşveti önce muhtarlara vermeye çalışıyorlar. Torul'da örneği var. 150 bin dolar rüşvet teklif ettiler. Bu konuda dikkatli olmalısınız. Bir de iş vaat edecekler. Önce asgari ücretle işe alacaklar, sonra işçilerin hak mücadelesi gündeme gelince, işten atacaklar, ardından da Tonya'dan işçi almama kararı verecekler. Şu sorunun cevabını arayın: Çimento fabrikası Tonya'ya ne getirir, ne götürür hesabını iyi yapın." dedi.
Konuşmalardan sonra sorulara geçildi. Panele dinleyici olarak katılan vatandaşlar soru sormadı. Panel olaysız bir şekilde sona erdi.
Tonya Haber TONYA'LILARI SEVİYORUZTONYA ÇİMENTO'NUN ZARARLARI KONULU PANEL YAPILDI Daha önce HESLERE HAYIR mitingine gitmiştim ve bütün Tonya meydana inmişti,yaşlı nineler ellerinde dayanak yaptıkları odunları havaya kaldırarak HESLERE HAYIR diyorlardı,HES belasını defeden Tonya'lıların başı dertten kurtulmuyor ve şimdide,cennet gibi bir yöre olan Tonya'yı mahvedecek çimento belasına karşı gene bütün Tonya ayağa kalkmıştı.
Tonya'lıları kutluyoruz...
Onlar karadeniz bölgesinin yüzakıdır...
Ayrıca Tonya'lılara önderlik eden gönüllü kahramanlarımız TONYA ÇEVRE PLATFORMU üyelerinide yürekten kutluyoruz.
GÖRELE ÇEVRE PLATFORMUÇimentonun Zararları Paneli Tonya'da Yapıldı TONYA HALKI TAVİZ VERMİYOR!Tonya halkı “Doğamız, Sağlığımız, Geleceğimiz İçin Buluşuyoruz” sloganıyla ilçelerine yapılmak istenen çimento fabrikası ve taş ocaklarına karşı mücadelesini sürdürüyorTONYA HALKINI YANLIŞ BİLGİLENDİRİYORLAR!Tonya halkının Çimento ve Taş ocaklarına karşı başlattıkları direniş devam ediyor. Yöre halkı bir süre önce Trabzon merkez meydan parkta yaşam savunucuları ile birlikte bir yürüyüş gerçekleştirmiş Tonya’nın yok olmasına müsaade etmeyeceklerini haykırmışlardı.Yöre halkı bu kez Trabzon Tonya ilçesinde yapılmak istenen çimento fabrikası ve taş ocaklarına karşı başlattıkları çıkan mücadeleyi aralıksız sürdüren yöre halkı bu kez geniş katılımlı bir panel gerçekleştirdi.Tonya Çevre Platformu tarafından “Doğamız, Sağlığımız, Geleceğimiz İçin Buluşuyoruz” çağrısıyla yapılan panele Karadeniz Teknik Üniversitesi ( KTÜ) öğretim üyeleri Prof.Dr Burhan ÇUHADAROĞLU, Prof Dr Adnan BAKİ, Av. Nedim Şenol Çelik ve İnş. Müh. Sami KOÇ konuşmacı olarak katıldı.
İŞSİZLİK VE AÇLIĞI SÖMÜRÜYORLARYapılan panelde açılış konuşmasını Tonya Çevre Platformu adına Bekir UZUNOĞLU yaparak, şirket yetkililerinin halkın direncini kırmak için muhtarlarımız kanaat önderlerimizi ayarlayarak ikna etmeye çalışıyor. Her türlü oyunları boşa çıkarıldığından, en son insanlarımızın işsizliğini, açlığını sömürmeye kalkarak halkımıza yanlış bilgiler sunuyorlar dedi.Panele konuşmacı olarak katılan KTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr. Burhan CUHADAROĞLU sine vizyon eşliğinde Çimento fabrikasının çevreye vermiş olduğu zararları anlattı. Tonya’da yapılacak Çimento fabrikasına karşı olan Prof. Dr. Burhan CUHADAROĞLU “ Bunun neresinden bakarsanız bakın her yönüyle doğaya, çevreye çok zararlı olumsuz etkiler sunacak bir proje. Buradan çıkan ürünler, tarım ürünleri dolaylı olarak hepsi çeşitli şekillerde kullanılıyor. Sadece Tonya, Çayırbağı bundan etkilenmeyecek bölge etkilenecek Türkiye etkilenecek dedi.ÇED OLUMLU RAPORUNU İPTAL ETTİRECEĞİZTrabzon Barosuna kayıtlı Av. Nedim Şenol ÇELİK katılımcılara EMBA şirketine satılan Lİvoba merası hakkında hukuki süreçten bahsetti. Bizler hukuki mücadeleyi başlatacağız diyen Av. N. Şenol ÇELİK mera kanununda 4.maddede hukuki durum anlatılır. Mera yayla ve kışlaklar özel mülkiyete geçirilemez amacı dışında kullanılamaz. Meralarda inşaat yapılamaz. Bakanlığın verdiği ÇED olumlu raporunu iptal ettireceğiz dedi.Gençağa Karafazlı-Hasan Güner-Trabzon
|