İlçe merkezinde kortej yürüyüşüyle başlayacak, 3 gün sürecek şenliğin ilk gününde yöresel ürünlerin ve kültürel eserlerin yer alacağı sergiler açılacak. Şenliğin ikinci gününde ise uçurtma ve halk oyunu gösterileri ile spor müsabakaları yapılacak. Rumi takvimde ''Mayıs Yedisi'' gününe denk gelen 20 Mayısta ise geleneksel etkinlikler gerçekleştirilecek. Gelenekler uyarınca ilçedeki Ağasar Deresi'nde vatandaşlar ineklerini yıkayacak
''MAYIS YEDİSİ'' GELENEĞİ
Oğuz Türklerinden bugüne geldiği öne sürülen ''Mayıs Yedisi'' geleneğinin adını 20 Mayısın Rumi takvime göre Mayısın 7'sine denk gelmesinden aldığı belirtiliyor.
Karadeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde sürdürülen geleneğe göre, kıyı kesiminde hayvanlar akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmakta yıkanıyor.
Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyunda, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyuyla yıkamanın yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık , güç ve enerji verdiğine kötülüklerden arındırdığına inanılıyor.
Bu uygulamanın aynı zamanda yaz aylarını yaylalarda geçirecekler için sonbahara kadar denizle vedalaşma anlamına geldiği belirtiliyor.
Bazı yörelerde ise bir sacayağın içinden geçilerek denize 7 çift, 1 tek taş atma geleneği gerçekleştiriliyor. Sacayaktan geçilmesi ''soyun sürdürülmesi'', denize atılan 7 çift taş ''dertlerin, belaların denize atılması'', tek taş ''dileklerin yerine gelmesi'' anlamına geliyor.
DENİZ ŞEHİTLERİ DE ANILACAK :
Şenliğin son günü olan 20 Mayısta geleneksel etkinliklerin ardından 2000 yılında ''Mayıs Yedisi'' etkinlikleri çerçevesinde denizde gezintiye çıkan 2 kayıkta bulunan, kayıkların alabora olması sonucu ölen 38 kişi anılacak.
''Deniz Şehitlerini Anma'' adıyla yapılacak tören, ilçe merkezindeki Doğu Gözaçan Parkı'nda gerçekleştirilecek
Kaynak:İnternethaber