• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Fındık bahçesinde yabancı otlara dikkat !

30/04/2010

Giresun Tarım il Müdürlüğü, fındık üreticilerini, bahçelerinde yabani otlarla mücadele etmeleri hususunda uyardı.

 

    Tarım İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, fındık bahçelerinde yabancı otlar ısırgan, böğürtlen ve eğrelti otlarıyla mücadele zamanının geldiğini ifade edilerek, bunların fındık ocaklarının besinine ortak olarak hızla geliştiği ve fındık verimin düşmesine neden olduğunu belirtildi.

     Ot tohumlarının bulaşmasının önlenmesi için bahçelerde yanmış çiftlik gübresi kullanılması tohum vermeden bu otların biçilmesi gerektiğinin bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

     ''Böğürtlen ilkbaharda ve hasat öncesinde kesilerek, ısırganlar sökülerek temizlenmelidir. Yapılan bu kültürel tedbirlerle başarılı olunmazsa ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Fındık bahçelerinde kullanılan yabancı ot ilaçları (herbisitler) seçici değildir. Temas ettiği bütün bitkileri öldürmektedir. Öncelikle istenmeyen hangi yabancı otun yok edileceği tespit edilmeli, lokal ilaçlama yapılmalı, kesinlikle bahçenin tamamına ilaç atılmamalıdır. Şayet bahçenin tamamına uygulama yapılırsa bahçenin altındaki çimler ve zararsız otlar da yok edilmiş olur. Bunun sonucunda toprağımız erozyona karşı korumasız kalır, güneşli ve sıcak havalarda topraktan aşırı nem kaybı olur, bahçemizde faydalı olan böceklerin barınma ve beslenme alanlarını yok ettiğimizden doğal dengeyi de bozmuş oluruz.''

     İlaçlı mücadele uygulamasının yabancı otların genç ve aktif olarak büyüdüğü 4-6 yapraklı oldukları devrede ve hava sıcaklığının 8-25 derece olduğu zamanlarda yapılması gerektiğini de vurgulandığı açıklamaya şöyle devam edildi:

     ''Yeniden çıkışlar olursa 1.5-2 ay sonra uygulama tekrarlanmalıdır. Odunsu bitkilere karşı mücadele, gelişmenin en hızlı olduğu mayıs, haziran aylarında yapılmalıdır. İlaçlamaya karar verilen bahçelerde bir hafta önceden ocak diplerinde sürgün temizliği yapılmalıdır. Kesinlikle atomizörle yabancı ot ilaçlaması yapılmamalıdır. Uygun doz pülverizatörle atılmalıdır. Unutulmamalıdır ki atomizörle ilaçlama yapıldığında ilacın kontrolü zor olmakta, fındığın genç sürgünlerine ve yapraklarına da ilaç teması olduğunda fındığın zarar görmesine sebep olmaktadır. İlaçlama rüzgarsız, sakin, güneşli ve ılık havada yapılmalıdır. İlaç uygulaması üzerinden bir hafta geçmeden gübreleme yapılmamalıdır. İlaçlamada kullanılan aletler sabun ve ya sodalı su ile iyice yıkanmalıdır.''

kaynak: www.yenitirebolu.com



2233 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi192
Bugün Toplam833
Toplam Ziyaret4276910
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams