* Kar yağdı fındık fiyatları arttı 19/03/2010 cuma Yeni fındık stratejisine göre serbest piyasa koşullarında oluşan fındık fiyatı, yılın rekor seviyesine ulaştı. Uzun bir aradan sonra Giresun kalite fındık 5 lira seviyesine ulaştı. Olumsuz hava koşullarının etkisiyle fındık fiyatlarının daha da artması bekleniyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım yapmadığı bu yıl, eylül ayında pazara ilk ürünün inmesiyle serbest piyasada 3,30 liradan işlem gören 50 randıman kabuklu Giresun kalite tombul fındık, 4,90 lira, 3,20 liradan işlem gören levant kalite fındık ise 4,70 liradan satılıyor.
Piyasada az fındık bulunmasının etkisiyle fiyatların yükselişe geçtiği belirtilirken, mart ayında etkili olan beklenmedik kar yağışının, olası don olaylarına sebep olabileceği, bunun da rekolteyi düşüreceği öne sürülerek, fiyatların daha yükselmesinin beklendiği belirtildi.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl fındık rekoltesinin düşük olduğunu, bu aylarda üreticinin elinde az ürün kalması nedeniyle, fiyatların, bu sezonki en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi.
Cirav, elinde fındık bulunan üreticinin, fiyatlar yükselirken ürününü pazara indirmek istemediğini ifade ederek, ''Böyle durumda üretici daha büyük beklenti içinde olur. Fiyatlar de yükselir'' dedi.
Trabzon'da mart ayında etkili olan kar yağışının fındığın etkilenmesinin şu anda söz konusu olmadığını belirten Cirav, ''Ama fiyatları spekülatif olarak etkileyebilir. Gece yaşanabilecek zirai don olayları olursa, o zaman fındık zarar görebilir. Şu anki fiyatların yükselmesi üreticinin elinde az fındık olmasından kaynaklanıyor'' diye konuştu. AKBAŞLI: ''OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI FİYATI DAHA DA ARTIRACAK''
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı ise piyasaya fındığın gelmediğini, TMO'nun da elindeki fındığı piyasaya sürmediğini belirterek, ''Böyle olunca da fiyatlar arttı. Hala çiftçinin elinde fındık var'' dedi.
Tüccarın da fındık almak için her geçen gün fiyat yükselttiğini vurgulayan Cirav, ''Bu yükselişi zaten bekliyorduk. Önümüzdeki günlerde Karadeniz'in doğusunda, batısında yaşanan olumsuz hava koşullarından sonra daha da artabilir. Bir tahminde bulunmak istemiyorum ama bir miktar daha fiyatların artması beklentisi içindeyim'' dedi Akbaşlı, önceki gün de yörede yaşanan don olayından dolayı 500 ile 750 rakımındaki fındık tarım alanlarında ciddi hasarların meydana geldiğini belirterek, ''Bunun yanı sıra yeniden kar yağışı etkili olmaya başladı. 100 metreye kadar kar yağışı indi. Giresun, Ordu ve Trabzon için meteoroloji zirai don uyarısı yapıyor. Eğer bu kesimlerde de sorun yaşanırsa, gelecek yılın rekoltesi ciddi olarak etkilenebilir'' diye konuştu.
Yaşanabilecek don olayının, fındık fiyatlarını ne kadar etkileyeceği konusunda şimdiden bir şey söylemeyeceklerini belirten Akbaşlı, şöyle devam etti:
''Bunun için erken. Fındıkta sadece don tehlikesi bulunmuyor. Ağustos ayına kadar rüzgar ve sıcaklık gibi fındığı bekleyen tehlikeler de var. Don olayının, Karadeniz coğrafyasını ve genel rekolteyi ne kadar etkileyeceği önemli. Geçen yıl karanfil sayımına göre 430 bin dolayında rekolte düşünülüyordu. Bu yıl ise 630 bin dolayında düşünülüyor. Rekolte ne kadar geriye gelecek o da önemli. Geçen senenin altına gelirse fiyatlar tavan yapar. Eğer böyle olursa TMO'nun elinde bulunan fındıklar çok kıymetlenir. Dünyanın her yerinden talep gelir ve TMO, milyonlarca dolar zararını, elindeki fındıkla karşılayabilir. Bugüne kadarki duruşu nedeniyle de TMO yetkililerine teşekkür ediyoruz.'' kaynak:yenitirebolu.com
|