Görele'de Muhtarlara Buzağı Büyütme Projesi Anlatıldı14/03/2012 Giresun'un Görele ilçesinde muhtarlara yönelik Görele İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Görele Merkez Tarım Kredi Kooperatifi'nin ortaklaşa düzenledikleri hayvancılık bilgilendirme toplantısı yapıldı. Giresun'un Görele ilçesinde muhtarlara yönelik Görele İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Görele Merkez Tarım Kredi Kooperatifi'nin ortaklaşa düzenledikleri hayvancılık bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Görele Öğretmenevi çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Tarım Kredi Kooperatifi Trabzon Bölge Müdürü Süleyman Kurt, Görele İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Zor, Bölge Birliği Ziraat Mühendisi Seyfettin Demirci, Görele Merkez Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Özgür Sağlam, Görele Ziraat Odası Başkanı Özcan Öner ile köy ve mahalle muhtarları katıldı.
Katılımcılara hayvancılık giderlerini ve yem maliyetlerini düşürme konusunda bilgiler veren Bölge Müdürü Süleyman Kurt, Başta hayvancılık ve "Buzağı Büyütme" projesi olmak üzere hibe destekli Zirai Alet Makine satış kampanyaları, kaba hayvan yemi ve silaj yem, Arıcılık ve Su ürünleri yetiştiriciliği konularında üreticilere bilgiler verdi.
Süleyman Kurt'un ardından, bölgede hayvan yetiştiriciliği ile ilgili yapılan yanlışları ve besicilerin hayvan barınaklarının her yerini hava almayacak şekilde kapattıklarını belirten Bölge Birliği Ziraat Mühendisi Seyfettin Demirci; "Ahırların her yerini kapatıyoruz. Hayvanlardan en temel ihtiyaçları olan güneşi, havayı ve suyu esirgiyoruz. Sonra da gelişsin diye vitamin iğneleri vurduruyoruz" diye konuştu.
Tarım Kredi Kooperatifi olarak "Buzağı Büyütme Projesi" adı altında bir çalışma başlattıklarını ve isteyen herkesin bu projeye katılabileceğini ifade eden Demirci "İster buzağıları belli bir süre bakıp satan çiftçiler, isterse süt veya besi ırkı buzağıları üretim için besleyen çiftçiler olalım, hepimiz doğumdan sonra buzağı yetiştiriciliğinin ne kadar masraflı, riskli ve işçilik gerektiren bir iş olduğunu biliyoruz. Hepimiz, buzağıları pelet yem yemeye veya otlamaya başlayıncaya kadar sütle beslememiz gerektiğini biliriz ancak çok az sayıda yetiştirici bu dönemde buzağıların iç organlarında ne gibi gelişmeler hedeflenmesi gerektiğini düşünür. Gerçekten neler olup bittiğini bilirsek, sadece oluşacak değişiklikleri bilmenin yanı sıra, daha iyi gelişmiş buzağılar elde etmemize yol açacak, aynı zamanda da yetiştirme maliyetlerini azaltacak olan manajman uygulamalarına daha gerçekçi olarak yönelebiliriz. Yeni doğmuş buzağılarda rumen çok küçüktür. Buzağının içtiği süt ilk üç mideyi "bypass" olarak geçtikten sonra dördüncü mideye yani abomasuma gelir. Burada buzağı bazı maddeler salgılayarak sütün pıhtı veya katılaşmış hale gelmesini sağlar. Bu haldeki süt daha sonra yavaşça bağırsaklara geçiş yaparak sindirilir ve absorbe edilir. İlk üç mide gelişinceye kadar, buzağının sindirebileceği tek besin kaynağı süttür. İlk üç midenin görevi maliyeti daha düşük olan konsantre yemleri ve otları ayırarak parçalamak ve içindeki besin maddelerini, bağırsaklarda sütün absorbe edildiği şekilde kolayca absorbe edilecek forma getirmektir" şeklinde konuştu. haber - fotoğraf : bekir ÖZTÜRK
|