MHP'nin Fındık Politikası01/05/2011 MHP iktidara geldiğinde Fındık politikasının nasıl olacağını açıkladı. MHP İKTİDARINDA UYGULANACAK FINDIK POLİTİKASI 1) Amaç (Hedef); Fındığı hammadde olarak kullanan ve işleyen sanayiler teşvik edilerek iç talebin arttırılıp ihracat katma değerinin yükseltilmesi yolu ile; - Fındık üreticisinin mağduriyetinin önlenip gelirlerinin arttırılması
- Fındığın sanayi, istihdam ve ticari faaliyet boyutunun
- Ekonomiye kazandırılması
- Türkiye’nin fındığa dayalı döviz gelirlerinin arttırılması
2) Yapılacak olan; - Rekoltenin bazı yıllar bol, bazı yıllar kıt olduğu dikkate alınarak belirli bir stok’un muhafazası yolu ile piyasa düzenlemesi yapılacak.
- Fındığa dayalı sanayilerin kurulması, üretici ilçeler bazında teşvik edilecek.
- Piyasadan satın alınan (stokdaki) fındıkların belirli kısmı “Fındığa dayalı sanayi” için “Hammadde teşviği” olarak kullanılacak.
- Stokdaki fındıkla, üretimin kıt olduğu yıllarda ülkemizin dış pazarlara yönelik düzenleyici rolü geliştirilecek ve sürdürülecek.
3) Nasıl yapılacağı; “Fındık Değerlendirme Kurumu” adı ile yeni bir kurum oluşturulacaktır. Yeni kurumun yapılanması yukarıda özetlenen hedefler ve fonksiyonlar çerçevesinde olacak, karar mekanizmasında ilgili tarafların fındık sektörünün geliştirilmesine katkıları sağlanacaktır. 4) Finansal kaynak sorununun nasıl çözüleceği; Oluşturulacak yeni kurumun adından da anlaşılacağı üzere fındığın üreticiler ve ülkemiz açısından sürekli bir gelir vasıtası olabilmesi için ihtiyaç duyulan finansal kaynak ürünün değerlendirilmesi ile oluşacaktır. Başlangıç olarak öngörülen kaynak ihtiyacı genel bütçeden karşılanacaktır. Kaynak sorunun esas çözümü ürünün değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkacak sektörel genişleme ve ihracat geliri artışlarında görülmektedir. Mevcut durumda bile aynı miktarda ham fındık ihracından elde edilen döviz gelirlerindeki yıllık 350 – 550 milyon $ arasında oynama da bu durumu ortaya koymaktadır. 5) Fındık üretim politikasının ne olacağı; MHP iktidara geldiği günkü fındık üretim alanları esas alınacak, üretim artışı şimdilik sadece verimlilik artışına bağlı olarak gerçekleşecektir. Yeni dikim ve üretim alanları ileride ülke ve dünya pazarlarındaki durumumuz çerçevesinde değerlendirilecektir. 6) MHP’nın fındık politikasının öncekilerden farkı; - Önceki iktidarlar döneminde zaman zaman fındık üreticisinin desteklenmesine yönelik fiyat politikaları (taban fiyat) uygulanmıştır. Fındık sektörünün geliştirilmesine yönelik bir politika üretilmek yerine sadece sezonu kurtarmaya dönük uygulamalar yapılmıştır.
- AKP döneminde ise bu uygulama da terk edilerek üretici savunmasız bir şekilde yabancı ithalatçılarla yüz yüze bırakılmıştır. Dış fiyatlara etki etmek şöyle dursun, fiyatların kendiliğinden arttığı hallerde bile bundan pay verilmeyerek üretici derin bir yoksulluğa itilmiştir. TMO kuruluş amacı dışında kullanarak zarara uğratılmış ve asıl görevlerini yapamaz durumu getirilmişdir. TMO vasıtası ile FİSKOBİRLİK önce devredışı bırakılmış sonra tasfiye sürecine sokulmuştur.
- Şimdi yapılacak olan; bugüne kadar sadece ham olarak yabancı ithalatçılar tarafından satın alınan fındık ürününün talebini arttırarak, ihracatını düzenleyerek getirisini arttırmak ve bundan hem üreticiyi hem ülkeyi yararlandırmaktır. Dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye’yi aynı zamanda dünyanın en büyük fındığa dayalı sanayiye sahip ülkesi haline getirmektir. Sektörün tüm taraflarının 5-10 yıl ileriyi görebileceği bir ortamı oluşturmaktır. Bunun için finansı içinde olan bir düzenleme ve değerlendirme sistemini devreye sokmaktır.
- kaynak:vatangiresun
|