• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Rıfkı İYİDERE
riyidere@cavuslu.com
YERLİ MALI HAFTASI ÜZERİNE .....
15/12/2015

Günümüzde üreten toplumdan çok tüketen toplum olduk.

2010 yılı rakamlarına göre 113 milyar dolar ihracatla sevinirken 186 milyar dolarda ithalat yaptık.açık yani cari açık 73 milyar dolar oldu.

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda düşmanlar kentlerimizi, kasabalarımızı, köylerimizi yaktılar, yıktılar. Evlerimiz, harmanlarımız ateşe verildi. El tezgahlarımız ustasız kaldı. Atatürk, düşmandan kurtulan ülkemizi yokluktan, yoksulluktan da kurtarmak istiyordu. Bu amaçla 1923 yılında İzmir’de İktisat Kongresi toplanmasını istedi.

İzmir İktisat Kongresi’nde yurdun bağımsızlığını korumak, başka ülkelere el açmamak için yerli mallar üretmemiz ve kullanmamız gereği kararlaştırıldı. Başbakan İsmet İnönü 12 Aralık 1929 günü Büyük Millet Meclisi’nde yerli malı, ulusal ekonomi, tutum konusunda uzun bir konuşma yaptı. İsmet İnönü özet olarak, ”Yerli mallar üretmek, ulusça tutumlu olmak, birbirimize inanıp güvenmek zorundayız. Yabancı ülkelerden, sattığımızdan çok mal almayacağız.” diyordu.  Başbakanın bu konuşmayı yaptığı 12 Aralık günü Yerli Malı ve Artırma Haftası’nın başlangıç günü oldu veOkullarımızda 12 aralıkta kutlanan YERLİ MALI HAFTASI  (TUTUM YATIRIM VE TÜRK MALLARI HAFTASI ) düzenli olarak kutlanmaya başlandı.

Günümüzde Ülkemizde göstermelik ve cılız geçen yerli malı haftası kutlamaları hiç bir içeriği bilgisi açıklaması olmaksızın, yapılsa da olur yapılmasa da havasında, kutlamalarda meyve,poaça, börek, çörek,yemeğin yanında  yabancı kola....

Bugunkü çocuklarımıza sorsak yerli malı nedir:"yerli malı türkün malı herkes onu kulanmalı" yiyecek.içecek veya pohoca.tatlı,yemek meyve vs bir iki de şiir.......

Halbuki;Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır. Yerli mallarımız tanıtılmaya çalışılırdı. 

Ya tutuma ne demeli tutum hiç yok orta da halbu ki anne ocağındna başlayıp okullarımızda 1929 yılından bu yana sürekli kutlanan Yerli malı ve tutum haftasının tutumu hep unuttuk.oyle bir unttuk ki bu unutmadan dolayı mutfağımızda işyerimizde ve ülkemizde cari açık vermeye başladık.geçen yıl ne kadar cari açık verdik 73 milyar dolar.evet bilinçsz ve üretmeden tüketmenin faturası 73 milyar dolar...... 

Halbuki:

TÜRK MALI :

Ülkemiz sınırları içinde yetiştirilen ürünlere, fabrikalarımızda yapılan mallara Türk Malı denir. Türk malına yerli malı da denir. Gereksinmelerimizi yerli mallarla karşılamalıyız. Bugün yurdumuzda her tür araç ve gereç yapılmakta, topraklarımızda her tür ürün yetiştirilmektedir. Yerli malı kullandığımızda ilaç, akaryakıt, hammadde ve dış borçlarımız için gerekli olan dövizimiz azalmamış olur. Yurtseverlik yurdu düşünmektir. Her yurtsever yerli malı kullanmaya özen göstermeli, yaşam boyu tutumlu olmalıdır.

Yerli Malları ve Tutum Haftası’nda okullarda; zamanda, parada, tutumun önemi, yararları anlatılır. Yatırımın önemi üstünde durulur. Yerli malları kullanmanın yararları, yabancı mallara duyulan özentinin ülke ekonomisine olan zararları anlatılır  

TUTUM :

Daha okul sıralarında tutumlu olma alışkanlığı kazanmalıyız. Tutumlu olmak bize yaşam boyu rahatlık sağlar.

Tutumlu olmak deyince önce parada tutumlu olmak akla gelir.

Parada Tutum      : Paranın gerektiği yerde, gerektiği kadar harcanmasına parada tutum denir. Tutumlu olmak cimrilik değildir. Cimrilik, gerektiği halde para harcamamaktır.

Eşyada Tutum      : Elbiselerimizi, ayakkabılarımızı, araç ve gereçlerimizi iyi kullanmakla olur.

Zamanda Tutum: Zamanımızı iyi değerlendirmekle olur. Derse, kitap okumaya, oyuna, dinlenmeye ayırdığımız zamanları amaca uygun olarak kullanmalıyız. Zamanımızı boş yere geçirmemeliyiz.

YATIRIM :

Yatırım, biriken paranın gelir sağlayacak bir işe bağlanmasıdır. Yatırım sonunda araç, gereç üretilir. Yatırımlar sonunda yeni iş alanları açılır. Toplumun gereksinmeleri karşılanır. Biriken para yatırımla değerlenir. Paranın bir köşede bırakılmasının ülke ekonomisine hiçbir yararı yoktur.

şiir olarak yerli malı turkun malı herkes bunu kullanmalı    pohoça,börek,çörek,yemek,kola olarak günümüzde kutlanmakta ve bu gelecek nesillerimizin  bilinç altında  yerleşmektedir. 

Evet günümüzde son 35 senedr okullarda öğretilen yerli malı haftasından tutumu çıkardığımız gibi..yerli malı haftası da 

Bu bize nasıl yansıdı (bilinçsiz tketim)kredi kartı eksreleri,borçlar, ve borçları oteleyerek gelecek aylarımızı hipotek altına alarak yansıdı.

Burada en büyük sorumluluk, ülkemizin geleceğini yetiştiren öğretmenlerimize düşmektedir.Bu yazıyı şu an yazmamdaki sebep ise okulun açıldığı bu ilk günden itibaren buradaki hassasiyeti ve milli birlik şuurunu çocukarımıza aşılamak ve sadece 12 aralık haftasında sembolik olarak yapmamak  Ülkemiz için, yüksek önem taşıyan bu bilinci, sizlerin de desteğiyle tüm yurda yaymak olduğununu düşünüyorum.ayı şekilde tutumlu olmak ve en önemlisi para nasıl harcanır.konusunu öğretilmesini siz öğretmenlerimden saygıyla arz ediyorum.

En kutsal mesleği, çok zor şartlar altında da olsa yerine getiren, herbiri birbirinden değerli öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum. 

 869 barkod :

Ürün üzerinde “değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan” simgeye barkod denildigi gibibarkoduna bakarak bir ürünün hangi ülkeye ait olduğunu da anlayabilirsiniz. “Barkod, üzerinde bulunduğu ürünün nüfus cüzdanı gibidir”

Bu günlerde milli şuurun üretimde yeşermeye başlaması ve ortadoğu da ve dünyada ekonomi yönünden dünyayın büyüyüen 2. ekonomisi olduğumuz şu ortamda her bir eyin kendine düşen görev 869 barkotlu ürünleri almak

Bağımsız daha güzlü bir türkiye için Her türk milliyetçisinin üzerine düşen görev 869 barkotuyla başlayan ürünleri almaktır.

Burada her bir birey olarak  Türkmalı yazan ürünleri tercih etmeliyiz.yazmıyorsa 869 ile başlayan ürünleri tercih etmeliyiz.her 869 yazan ürün türk malı değildir.fakat 869 haricindeki ürünler türkiyeye dışardan ithal olarak girip sadece satış için devlete kdv bırakıyor.fakat her 869 başlayan ürün türkiyede üretildiğinden,Türkiyeye işçi izdihamı,hammadde girdisi,kdv,bir çok şeyi türkiyeden kullanıyor.Başbakanın yerli otomıbil yerli araç yerli sanayi diye basbas bağırıp yerli hamleyi başlattığı şu günlerde bizlerde özümüze dönüp yerli malın kuuanmalıyız çevremizi özendirmeliyiz.muadili olan ürünlerde tercihimizi yerli malından yana kullanmalıyız.Biz şuan ekonomimizin güçlü olması sayesinde konuşyor ve ilgi alaka görüyoruz.malum ekonominin kötü olduğu zamanlarda dünyanın bize bakış açısını herkes biliyordur.Yarınlarımızı çalıştırmak için başka ülkelere muhtac etmemek için türkmalı ürünlere 869 barkotlu ürünlere yönlendirip önemini anlatalım

kalın sağlıcakla 

 

                 T:M                                           BARKOD 

      

 

 YERLİ MALI HAFTASI

NOT: Sitemizde yayınlanan köşe yazılarından yazarların kendileri ve yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yorumu ekleyen kişi kimliğini gizlemesi durumunda yapılan yorumlar onaylanmamaktadır. Köşe yazılarından ve yazılan yorumlardan www.cavuslu.org  Çavuşlu  Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz



4036 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YERLİ MALI HAFTASI NEDİR. NEDEN KUTLANIR ? - 18/12/2019
YERLİ MALI HAFTASI NEDİR. NEDEN KUTLANIR ?
Yerli Malı nedir ? ne yapmalı ? Yerli Malı ve yerli üretim üzerine söyleşi - 18/12/2018
Ülkemize yüz yılardır dış güçlerin oynadığı oyunlar 15 Temmuz 2016 itibaren açıktan oynanmaya başlanmıştır. 15 Temmuz ile kenetlenmiş bu millet ikinci kurtuluş savaşını vermişken ekonomide de aynı birlik ve beraberliği göstermelidir.
Yerli Malı nedir ? ne yapmalı ? Yerli Malı üzerine söyleşi - 10/12/2017
Yerli Malı nedir ? ne yapmalı ? Yerli Malı üzerine söyleşi
yerli malı nedir ? ne yapmalı ? üzerine söyleşi - 10/12/2016
yerli malı nedir ? ne yapmalı ? üzerine söyleşi
Cenazede Helva Ekmek Dağıtmak - 15/08/2016
Cenazede Helva Ekmek Dağıtmak
1 Nisan Şakası(!) Nereden Çıktı? - 01/04/2016
1 Nisan Şakası(!) Nereden Çıktı?
Kütüphane haftası Üzerine... - 28/03/2016
Kütüphane haftası Üzerine...
Çanakkale Zaferi Hakkında... - 10/03/2016
Çanakkale Zaferi Hakkında...
ÇOK ŞEY Mİ İSTİYORUZ? - 06/12/2015
TÜM SİYASİ, BÜROKRASİ VE STK'LARIN DİKKATİNE
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi80
Bugün Toplam713
Toplam Ziyaret4278748
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams